PvdA Europees parlement


Bonussen met minder risicogedrag

29 april 2009

"Een duurzamer Europees beloningsbeleid dat risicogedrag minder in de hand werkt", dat leest PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg vandaag in de aanbevelingen van de Europese Commissie over het beloningsbeleid. Zij verwelkomt de voorstellen. "De Europese Commissie is nu eindelijk door de bocht. Nog geen jaar geleden antwoordde zij me dat die oude aanbevelingen een papieren tijger waren en dat Nederland het enige land was dat ze serieus nam."

Met de nieuwe aanbevelingen wordt het uitkeren van het grootste deel van de bonussen niet direct, maar afhankelijk van toekomstige resultaten. "We maken het dan minder aantrekkelijk om activiteiten uit te voeren die op korte termijn wel heel rendabel zijn, maar op de langere termijn niets opleveren. In dat geval word je bonus namelijk grotendeels niet uitgekeerd, teruggevorderd of wordt de gouden handdruk niet verleend vanwege een wanprestatie", aldus een tevreden Van den Burg.

De Raden van Commissarissen krijgen terecht de hoofdrol volgens Van den Burg. In de aanbeveling van de Europese Commissie krijgen de Commissarissen de verantwoordelijkheid over het beloningsbeleid en worden zij aangemoedigd om bonussen terug te vorderen als deze onterecht zijn uitgekeerd. "Het is van het grootste belang dat zij onafhankelijk optreden en zich zelfstandig laten adviseren", aldus Van den Burg.

Ieke van den Burg hoopt dat alle lidstaten in Europa de aanbevelingen voor het eind van het jaar omzetten in nationaal beleid. Van den Burg: "Deze risico's hebben grensoverschrijdende gevolgen. Als ze niet overal even streng worden geïntroduceerd dan werkt het niet. We herinneren ons nog goed hoe Michel Tilmant dreigde het hoofdkantoor van ING te verplaatsen als Nederland te streng zou worden!"

Daarom vindt zij dat de aanbevelingen een minder vrijblijvend karakter moeten krijgen en in het najaar opgenomen bindend moeten worden in Europese wetgeving voor de financiële sector. "Financiële toezichthouders in alle lidstaten moeten op grond van dezelfde strenge regels kunnen ingrijpen als ze vinden dat onderdelen van het beloningssysteem bij een bank of verzekeraar een verantwoord risicomanagement in de weg staan", aldus Van den Burg.