Ministerie van Financiën

Kamervragen over de terugbetaling van bonussen

Kamervragen | 29-04-2009 | Uitvoering

de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Ons kenmerk: DGB/2009/2113 U

Uw brief (kenmerk): 8 april 2009/2009Z06638

Betreft: antwoord op vragen van het lid Omtzigt

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de vragen van het lid Omtzigt over het terugbetalen van bonussen

de staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Antwoorden op de vragen van het lid Omtzigt (CDA) over het artikel "Fiscus slaat slag bij terugbetalen bonus".

Vraag 1.
Bent u bekend met het artikel "Fiscus slaat slag bij terugbetalen bonus"?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de in dit artikel beschreven analyse dat mensen die overgaan tot vrijwillige terugbetaling van hun bonus te maken kunnen krijgen met dubbele belastingheffing over die bonus, omdat er enerzijds geen fiscale aftrekfaciliteiten voor terugbetaling van terecht ontvangen loon bestaan en dus loon- c.q. inkomstenbelasting op de bonus drukt en anderzijds de terugbetaling wordt getroffen door schenkingsrecht? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u ervoor zorgen dat de vrijwillig terugbetaalde bonussen niet worden belast, zodat mensen, die ze hebben betaald, in de gelegenheid zijn ze terug te storten en geen belasting hoeven te betalen over bonussen, die ze niet wensten te ontvangen?

Antwoord 2
De wetstoepassing die de auteur van het desbetreffende artikel beschrijft, is niet aan de orde bij werknemers die op verzoek van hun werkgever bonussen terugbetalen. Zo zal deze werknemer niet uit vrijgevigheid handelen, waarmee een met schenkingsrecht belaste schenking zich niet voordoet.
In de praktijk kunnen zich verschillende verschijningsvormen voordoen van het afstand doen van (in het vooruitzicht gestelde) bonussen. De beoordeling van die gevallen betreft wetstoepassing; die taak is toebedeeld aan de inspecteur. In zijn algemeenheid kan ik daarvan het volgende zeggen. Als het duidelijk om een terugbetaling gaat doordat het bedrag van de terugbetaling overeenkomt met wat men eerder genoot en er een gering tijdsverloop is, en als het terugbetaalde bij eerdere ontvangst in de heffing is betrokken en de werknemer niets als tegenprestatie voor de terugbetaling ontvangt, dan zal zo'n terugbetaling die nader tussen betrokkenen is overeengekomen, op grond van de heersende rechtsopvattingen als negatief loonbestanddeel kwalificeren.
Onder omstandigheden kan het ook zijn dat het afzien van een in het vooruitzicht gestelde bonus in het geheel geen fiscale gevolgen heeft: zo'n handeling kan ertoe leiden dat geen inkomen wordt genoten en dat dan ook geen negatief loonbestanddeel aan de orde is omdat er eerder geen genietingmoment is geweest.

Vraag 3
Kunt u aangeven hoeveel mensen vrijwillig hun bonus hebben terugbetaald en welk bedrag in totaal is teruggestort?

Antwoord 3
Gegevens over aantallen mensen en gestorte bedragen zijn bij de Belastingdienst niet voor handen.

Het Financieele Dagblad, 2 april 2009

Meer informatie


* Kamervragen over de terugbetaling van bonussen Kamervragen | 29-04-2009 | PDF bestand, 22 Kb
Zie het origineel

Verwante dossiers


* Uitvoering