Gemeente Hilversum

Koninginnedag en -nacht 2009 in Hilversum

publicatiedatum: woensdag 15 april 2009

Uitsluitend mensen die een vergunning hebben mogen
- een evenement organiseren of versterkte muziek maken;
- een biertap plaatsen;

- eten en drinkwaren verkopen.

Algemene regels voor Koninginnedagviering op 30 april 2009. Om de viering van Koninginnedag goed te laten verlopen zijn er richtlijnen vastgelegd.
De belangrijkste richtlijnen zijn:

- in verband met de kermis op de Groest zijn er op dat deel van de Groest waar de kermis staat geen extra evenementen mogelijk;
- in verband met de te verwachten drukte op de kermis, dient de doorgang tussen het gevel- en buiten(molgoot-)terras van de horecabedrijven op de Groest vrij te blijven van obstakels;
- in verband met de (brand)veiligheid zijn op de Groest bij de kermis geen barbecues o.i.d. toegestaan;

- op grond van de Winkeltijdenwet mogen de winkels geopend zijn. Bij de winkels die open zijn dienen de ondernemers zelf te zorgen dat hun ingang en hun nooduitgang(en) vrij blijven van obstakels;
- terrassen zijn alleen toegestaan aan horeca-ondernemers die in het bezit zijn van een geldige terrasontheffing;

- om uiterlijk 01.00 uur dienen de activiteiten van de koninginnenacht (van 29 op 30 april 2009) beëindigd zijn;

- om uiterlijk 20.00 uur dienen op koninginnedag 30 april 2009 de activiteiten buiten beëindigd te worden.

Algemene regels voor de Koninginnenacht (nacht van 29 op 30 april 2009)
Ontheffing sluitingstijd
Koninginnedag valt op een donderdag. Er worden op Koninginnedag geen extra ontheffingen sluitingstijd verleend. Voor horecabedrijven die beschikken over een ontheffing sluitingstijd gelden de normale regels. Op de avond vóór Koninginnedag (woensdag 29 april 2009) geldt voor de horecabedrijven die een geldige ontheffing sluitingstijden hebben de sluitingstijd voor het weekend. Op deze avond is ten aanzien van geluid de zogenaamde 12-dagenregeling van toepassing.

Vrijmarkt Koninginnedagviering op 30 april 2009 De spelregels voor de vrijmarkt.
o De vrijmarkt geldt uitsluitend voor kinderen. Handelaren worden geweerd.
o De vrijmarkt is slechts toegestaan in de Kerkstraat (incl. plein bij C & A), Schoutenstraat, 's-Gravelandseweg nabij het "Keiplein" uitsluitend voor de percelen 8 t/m 10 (NB: op het "Keiplein" zelf is de vrijmarkt niet toegestaan!), Wagenmakersplein en de Zeedijk. o Bij het innemen van plaatsen dient rekening gehouden worden met de belangen van de winkelbedrijven. De winkelbedrijven moet zelf zorgdragen voor het vrijhouden van hun ingang(en) en nooduitgangen. o In verband met de veiligheid is het op last van de brandweer niet toegestaan de passage van de Gooische Brink te gebruiken voor de vrijmarkt.
o Voor de hulpdiensten (brandweer, politie, ambulance) dient er ten minste een vrije doorgang te blijven van 4 meter breed. o Het plaatsen van aanhangwagens, kramen, tafels, en dergelijke, is niet toegestaan.
o De plaatsen op de vrijmarkt mogen pas vanaf 06.00 uur worden ingenomen.
o De vrijmarkt duurt tot uiterlijk 18.00 uur.
o De verkoop van eet- en drinkwaren is alleen toegestaan aan vergunninghouders.
o De aanwijzingen van de politie, brandweer en gemeentelijke handhavers dienen te worden opgevolgd.
o Na afloop dienen de deelnemers de ingenomen plek schoon achter te laten. Niet verkochte goederen mogen niet worden achtergelaten.

Controle en handhaving
De politie zal samen met de brandweer en de afdeling milieu van de gemeente controle uitoefenen ten aanzien van de verleende vergunningen en ontheffingen. Bovendien zal de brandweer nadrukkelijk toezicht houden op het vrij houden van de doorgangen. Indien wegen of doorgangen versperd worden, zal worden gehandhaafd. In Hilversum is een wegsleepregeling van toepassing.