CNV Onderwijs

3 oktober 2007

CNV Onderwijs steunt pleidooi voor wiskunde in profielprogramma's

Categorie: Nieuws CNV Onderwijs, Voortgezet onderwijs

In de bovenbouw van havo en vwo blijven de huidige vier profielen bestaan. Dat is de strekking van de reactie die staatssecretaris Van Bijsterveldt woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd naar aanleiding van het verschijnen van het Eindadvies `Kennis, kwaliteit en keuze in de tweede fase van de twee profielcommissies onder leiding van de heer Veldhuis.

CNV Onderwijs heeft in het verleden gepleit voor het opnemen van wiskunde in alle profielprogramma's. Helaas is wiskunde nog steeds geen verplicht vak in het profiel cultuur en maatschappij op de havo. Veel havisten die doorstromen naar de pabo hebben dit profiel gevolgd. Volgens CNV Onderwijs ligt hier deels het probleem van de matige rekenvaardigheid van de pabo studenten. De profielcommissie pleit ook voor wiskunde voor alle leerlingen in de tweede fase, waarbij wel speciale aandacht wordt gevraagd voor basale kennis en vaardigheden op het gebied van rekenen.

Met ingang van het huidige schooljaar zijn er nieuwe profielprogramma's ingevoerd. Daar is in de scholen met veel inzet aan gewerkt. De keuzemogelijkheden voor leerlingen zijn vergroot met behoud van dezelfde totale studielast. Daarnaast is werk gemaakt van een versterking van de bèta-profielen. CNV Onderwijs ziet daarom op dit moment geen redenen om de profielstructuur in de tweede fase van havo en vwo weer ter discussie te stellen. CNV Onderwijs is het met staatssecretaris Van Bijsterveldt eens dat die energie nu beter kan worden gestoken in de versterking van de inhoudelijke kwaliteit van het onderwijs in de tweede fase.

---