CNV Onderwijs

9 oktober 2007

6,9% voor personeel primair onderwijs in 2 jaar

Categorie: Basisonderwijs, Speciaal onderwijs, Nieuws CNV Onderwijs, Schoolleiders po, cao primair onderwijs

De onderwijsbonden en minister Plasterk hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor het primair onderwijs. De cao heeft een looptijd van 25 maanden, namelijk van 1 juli 2007 tot 1 augustus 2009. De circa 175.000 personen werkzaam in het primair onderwijs krijgen met ingang van 1 augustus 2007 een loonsverhoging van 2,3 procent. De eindejaarsuitkering wordt in 2007 structureel verhoogd met 1,2 procent naar 5,3 procent. Het personeel krijgt vervolgens vanaf 1 augustus 2008 een loonsverhoging van 2,2 procent. In 2008 wordt de structurele eindejaarsuitkering verhoogd met
1 procent naar 6,3 procent.
Met ingang van 2007 ontvangt het personeel jaarlijks een nominale uitkering van 110 euro ter gelegenheid van de Dag van de Leraar. De totale verhoging komt op 6,9 procent bij een looptijd van 25 maanden.

Met deze cao wordt een positieve bijdrage geleverd aan de versterking van de concurrentiepositie van het primair onderwijs. De overeengekomen loonontwikkeling is vergelijkbaar met de afspraken die in andere overheidssectoren, zoals de sector Rijk, zijn gemaakt. Door de structurele verhoging van de eindejaarsuitkering in 2007 en 2008, worden twee belangrijke vervolgstappen gezet in de opbouw naar een 13e maand. Hiermee wordt het mogelijk om binnen deze kabinetsperiode een volledige 13e maand overeen te komen.

De minister en de bonden vinden dat de cao een goede basis legt voor een verdere verbetering van de positie van het onderwijspersoneel in het primair onderwijs. Onderhandelaar Michel Rog van CNV Onderwijs sprak over een 'cao met een sterke salarisparagraaf die kan concurreren met cao's die eerder in andere sectoren werden afgesloten.'

Rog kondigde ook een volgende stap aan die gezet zal worden bij de uitwerking van het actieplan dat het kabinet over enkele weken zal uitbrengen naar aanleiding van het advies Leerkracht van de Commissie Leraren, onder leiding van de heer Rinnooy Kan. In deze cao is een procedureafspraak gemaakt over de betrokkenheid van de centrales bij de uitwerking van dit actieplan, waarbij ook andere kwesties uit de inzet van de centrales aan de orde worden gesteld. Afgesproken is dat de centrales partij zullen zijn bij het convenant dat de minister na het uitbrengen van het actieplan wil sluiten met de vertegenwoordiging van de schoolbesturen over de uitwerking en implementatie van maatregelen in dit actieplan.

Met deze cao is een bedrag van ongeveer 470 miljoen euro gemoeid.

Het cao-akkoord zal binnenkort aan de leden van CNV Onderwijs. werkzaam in het primair onderwijs, worden voorgelegd via enkele bijeenkomsten en een digitale ledenraadpleging vanaf volgende week.

Klik hier voor het onderhandelaarsakkoord (pdf)

Persbericht CAO akkoord

---