Zeehondencreche Pieterburen

Weer nettenslachtoffer gered

Terwijl de medewerkers van de Zeehondencrèche met hun gasten nog volop bezig waren met de vrijlating van Croco en zijn vier collega-zeehonden, kwam er een telefoontje van Jan Koning van Vlieland. Die had een zeehond met een stuk nylonnet om zijn hals zien liggen op de zandbank De Engelse Hoek. Kon die nog gered worden?

Met de Typhoon (een snelle rescue-boot van Rederij Noordgat) zijn Hessel, Aike, André en Lenie er meteen op af gegaan. Gelukkig lag de jonge grijze zeehond hoog op de zandbank en kon het reddingsteam het arme, helemaal uitgeputte dier zonder al te veel toestanden vangen, terwijl de overige grijze zeehonden vanaf een veilige afstand toekeken.
Grijze zeehonden op zandbank

In een soort hangmat werd de zeehond naar de wal gebracht. Daar werd geconstateerd dat het dunne nylondraad diep was ingesneden en een ernstige wond rond de nek had veroorzaakt. Het net werd door Lenie zoveel mogelijk losgeknipt, om onderweg geen extra pijn en stress te veroorzaken. Daarna werd de jonge zeehond meegenomen naar Pieterburen, waar de wond verder behandeld kan worden. Even leek het er op dat de jonge zeehond (deze winter geboren) door de pijn in shock zou geraken
- wat dodelijk kan zijn - maar gelukkig bracht medicatie en toediening van ORS (Oral Rehydration Salts) hem er weer bovenop. Lenie, Hessel en de jonge zeehond

Lenie, André en de zeehond
In Pieterburen heeft dit zoveelste slachtoffer van dergelijke fijnmazige netten (die diepe insnijdingen kunnen veroorzaken) een heel goede kans om te genezen. Wanneer hij voldoende is aangesterkt, mag hij terug naar zee. Voorlopig is hij te zien via de webcam in quarantaine 7.

30-04-2009 Bron: Zeehondencrèche Lenie 't Hart

sms ZEEHOND aan naar 5757!