Gemeente Eijsden

Koninklijke Hulde

Op woensdag 29 april 2009 reikte burgemeester Pelzer de versierselen behorende bij een Koninklijke onderscheiding uit aan verdienstelijke Eijsdenaren. Zij deed dit in het kader van de algemene decoratiegelegenheid 2009.

Mevrouw Wijnans-Philippens

Mevrouw Wijnans is al bijna veertig jaar een van de peilers waar de organisatie van de jaarlijkse bronkfeesten op rust. Daarnaast treedt zij al meer dan tien jaar op als collectant. Eerst voor het Koningin Wilhelminafonds en nu voor het Reumafonds. Verder is zij al een aantal jaren gastvrouw in zorgcentrum De Bron in Eijsden en staat de bewoners met raad en daad bij.

Mevrouw Smeets-Warnier

Mevrouw Smeets is wat je noemt een vrijwilligster pur sang: bescheiden maar vol overtuiging zette zij zich vele jaren in voor haar medemens. Zij was vele jaren mantelzorgster, vrijwilligster van het Rode Kruis, gastvrouw in zorgcentrum De Bron en gastvrouw in verpleegkliniek Klevarie. Tot haar grote spijt moest zij twee jaar geleden haar activiteiten om gezondheidsredenen staken.

De heer Simonis

De heer Simonis is een verenigingsmens in hart en nieren. Zijn sociale bewogenheid manifesteert zich onder meer in zijn voorzitterschap van de Seniorensociëteit Eijsden. Maar daarnaast is hij ook een enthousiaste en deskundige vrijwilliger van de supportersvereniging van de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden en van wandelclub De Léren Tram. Zijn aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding werd dan ook door vele medebewoners ondersteund.

Mevrouw Van den Boorn-Muylkens

Mensen die zich al ruim veertig jaar inzetten voor hun leefomgeving verdienen niet alleen respect en waardering, maar zeker ook een Koninklijke blijk van waardering. Mevrouw Van den Boorn is al sinds 1965 de steun en toeverlaat van de Sint Jozefparochie in Oost-Maarland. Als lid van de parochieraad, lid van het processiecomité en vrijwilligster van de plaatselijke kerk en pastorie is zij van grote waarde voor de gemeenschap Oost-Maarland. Maar ook als collectant voor verschillende doelen heeft mevrouw Van den Boorn dit blijk van waardering meer dan verdiend.

De heer Leveau

De heer Leveau is een manusje van alles. Wanneer zich in de kern Gronsveld een evenement georganiseerd wordt, is de heer Leveau van de partij. Hij neemt dan ook in de leefgemeenschap van Gronsveld een prominente plaats in. Zo is hij al 35 jaar trainer van het damesteam van volleybalvereniging GROVOC, ruim 30 jaar lid van het Oranjecomité Gronsveld-Rijckholt, ruim 25 jaar lid van het processiecomité Gronsveld en al zeven jaar lid van het kerkbestuur van de Sint Martinusparochie in Gronsveld. Daarnaast is hij koster van de parochiekerk.

De heer Bijker

De heer prof. dr. ir. Bijker is hoogleraar techniek en maatschappij aan de Universiteit Maastricht. In zijn vakgebied wordt de heer Bijker internationaal gewaardeerd om zijn grensverleggende wetenschappelijke studies en activiteiten. Toen zijn collega's hem in 2007 als beste onderzoeker van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen aanwezen, beschreven ze hem als volgt. Een echte netwerker, internationaal zeer gewaardeerd, vernieuwend, verlegt wetenschappelijke grenzen, kreeg de 'Nobelprijs' van zijn vakgebied, schrijft verschrikkelijk goed, durft eigen werk ter discussie te stellen, toont ernst en inventiviteit, heeft een goede master opgezet, geeft briljante feedback, laat anderen ruimte voor hun onderzoek, is zeer creatief. In zijn spaarzame vrije tijd speelt de heer Bijker klarinet bij de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile.