Gemeente Son en Breugel


Lintjesregen in Son en Breugel

Op woensdag 29 april 2009 heeft burgemeester Hans Gaillard acht koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan acht bijzondere dorpsgenoten met een indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger. De burgemeester heeft hen op woensdag 29 april verrast met een bezoekje.

---

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw G.Th.M. (Gery) Leenders-Arts

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Gery Leenders-Arts (72) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

In de periode 1977 tot 1996 is mevrouw Leenders-Arts als therapieleidster werkzaam geweest bij de Psychiatrische Inrichting Voorburg te Vught, op de locatie "Huize Angela" in Eindhoven. Later werd deze locatie "Kwartelstraat 3" genoemd.

Naast deze betaalde functie heeft mevrouw Leenders-Arts zich in haar vrije tijd jarenlang ingezet voor de bewoners van deze inrichting. Mensen met chronische psychiatrische problematiek.

Mevrouw Leenders-Arts is vele malen met bewoners op vakantie geweest. Zij gaf hen extra aandacht door bezoekjes, uitstapjes en bij gelegenheden als verjaardagen, Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar.

Na haar pensionering is ze vrijwilligerswerkzaamheden blijven verrichten voor bewoners van deze inrichting. Wekelijks bezoekt mevrouw Leenders-Arts, een hele dag, een viertal bewoners. Ze onderneemt allerlei activiteiten met hen, gaat met ze op familiebezoek en geeft hen extra aandacht bij speciale gelegenheden.

In de periode 1977 - 1981 was mevrouw Leenders-Arts de vaste begeleidster van Forto, het huisorkest van Huize Voorburg. Ze zorgde voor de catering bij de repetities en de optredens. En zorgde voor een goede presentatie van het orkest.

Vanaf 2003 is mevrouw Leenders-Arts ook als vrijwilliger actief bij Lunet Zorg te Duizel. Ze bezoekt regelmatig twee cliënten op de Locatie Eckartdal in Eindhoven en onderneemt regelmatig allerlei activiteiten met hen.

In de periode 1972 tot 2006 verbleef mevrouw Leenders-Arts jaarlijks enkele weken in Tanzania. Tijdens dit verblijf zette ze zich op verschillende manieren in voor de plaatselijke bevolking. Onder andere door vrouwen te leren kleding te verstellen, les te geven in het klaarmaken van maaltijden en het plaatselijke ziekenhuisje schoon te houden.

Sinds 1973 is mevrouw Leenders-Arts ruim 20 keer meegeweest als begeleidster van psychiatrische patiënten op bedevaartsreizen naar Lourdes.

Daarnaast is mevrouw Leenders-Arts vanaf 2003 penningmeester van het Ouderenkoor Dommelklanken in Son en Breugel. Door een bijdrage te leveren aan allerlei sponsoracties helpt ze de financiële situatie van het koor verantwoord te houden.

Ten slotte is mevrouw Leenders-Arts circa 10 jaar actief als vrijwilligster voor Dorcas Hulp Nederland. Een organisatie die zich ten doel stelt te zorgen voor de armen en verdrukten, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging.

Ze helpt tweemaal per jaar met het inzamelen van kleding en bij het inladen van de vrachtwagens die deze kleding naar, met name, het voormalige Oostblok en Afrika brengen. Daarnaast helpt ze ook bij de jaarlijkse voedselinzamelactie in de supermarkten in Son en Breugel.


---

---

Koninklijke onderscheiding voor de heer N.G.M. (Klaas) van de Pas

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Klaas van de Pas (69) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

Vanaf 1974 is de heer Van de Pas actief binnen de ondernemersvereniging. In eerste instantie als bestuurslid van de Winkeliersvereniging Son en Breugel. Deze vereniging is later opgegaan in de Ondernemers Vereniging Son en Breugel (OVSB).

Tot 2005 is de heer Van de Pas ook van deze vereniging bestuurslid geweest. Hij heeft zich daar met name ingezet voor de sectie Detailhandel. De OVSB heeft als primair doel belangenbehartiging van de lokale ondernemers. Daarnaast is de vereniging een platform voor de eigen achterban: een ontmoetingsplaats waar ondernemers onder elkaar de zaken kunnen bepraten.

In 1980 heeft de heer Van de Pas de Jaarmarkt Son en Breugel opgericht. Tot op de dag van vandaag is hij bestuurslid van de Jaarmarktcommissie Son en Breugel en zet hij zich op vele manieren in om er voor te zorgen dat de jaarmarkt ieder jaar weer een daverend succes is.

In de periode 1990 - 2005 is de heer Van de Pas voorzitter geweest van motorclub "De Vrijbuiters" in Son en Breugel. In al deze jaren heeft hij vele tochten voor de leden georganiseerd.

Ten slotte is de heer Van de Pas in de periode 1970 - 1974 ook nog bestuurslid geweest van Carnavalsvereniging "De Struivenbakkers" in Alphen. In 1972/1973 was hij Prins Carnaval in Alphen.


---

---

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.J. (Jack) Tonneijk

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Jack Tonneijk (66) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

In de periode 1975 - 1985 heeft de heer Tonneijk diverse vrijwilligersactiviteiten verricht voor Voetbalvereniging Son en Breugel Combinatie (SBC). Hij was jeugdbestuurslid, hoofdbestuurslid en redacteur van het clubblad.

Vanaf de oprichting in 1985 tot 2005 heeft de heer Tonneijk zich als penningmeester ingezet voor de Hooidonkse Kano Club. Deze club heeft voornamelijk leden uit Son en Breugel en Sint-Oedenrode. Door het goede beheer van de financiën heeft de heer Tonneijk het mogelijk gemaakt om op drie lokaties een kanoaccommodatie te realiseren. Zijn inzet was groter dan men van een penningmeester mag verwachten.

Aansluitend aan de inzet voor de kanoclub is de heer Tonneijk vanaf 2005 penningmeester van Gemeenschapshuis Braeklant in Son. In dit gemeenschapshuis vinden tal van gemeenschapsactiviteiten plaats; er is ook een jongerenruimte (Chillout) in gevestigd.

In datzelfde jaar is de heer Tonneijk ook actief geworden voor de Verjaardagsactie. De verjaardagsactie is een vrijwilligersactie die via het uitzetten van geldzakjes bij jarige inwoners geld inzamelt voor goede doelen, zoals verenigingen in Son en Breugel. De heer Tonneijk bezorgt deze zakjes en haalt ze enige tijd later weer op.

Sinds 1998 is de heer Tonneijk ook actief als maaltijdbezorger bij de Brede Welzijn Instelling. Eenmaal per maand bezorgt hij de maaltijden bij de mensen thuis.

Ten slotte vervult de heer Tonneijk sinds 2008 de rol van penningmeester voor Stichting Seniorenraad Son en Breugel. Deze stichting stelt zich ten doel ouderen in de gemeenschap een stem te geven en te vertegenwoordigen naar de plaatselijke overheid.


---

---

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.G.P. (Hans) Constant

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Hans Constant (54) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

Al meer dan 40 jaar (sinds 1967) is de heer Constant actief als jeugdtrainer binnen de voetbalvereniging Son en Breugel Combinatie (S.B.C.) Al op 12 jarige leeftijd werd de heer Constant assistent-trainer. Niet veel later groeide hij uit tot de vaste trainer van de E-groepen jeugd. Deze rol vervult hij nog steeds met verve. Ook verzorgt de heer Constant eenmaal per week een avondtraining. Hij is actief als scheidsrechter bij het Topschutterstoernooi en begeleidt het startkamp van de E-groepen jeugd en eerstejaars D.

In het seizoen 1994/1995 werd de heer Constant uitgeroepen tot Nederlands Jeugdtrainer van het jaar.

Naast alle inspanningen bij de voetbalvereniging is de heer Constant in de periode 1994 - 2007 ook actief geweest als vaandeldrager bij de plaatselijke harmonie Pro Honore et Virtute. Een rol die hij met verve deed.

Gedurende 10 jaar (1995-2005) was de heer Constant als sooswerker actief bij Jongerencentrum Oase. In deze periode begeleidde hij de jeugdcarnavalsclub van Oase: de Dommelsoppers.


---

---

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw M.E.B. (Marietje) Overveld-Roefs

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Marietje Overveld-Roefs (71) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

Sinds 1989 zet mevrouw Overveld-Roefs zich vele uren per week in voor Dorcas Hulp Nederland, een organisatie die zich ten doel stelt te zorgen voor de armen en verdrukten, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging.

Mevrouw Overveld-Roefs is twintig jaar geleden als lid van de werkgroep Eindhoven begonnen bij Dorcas Hulp Nederland. Sindsdien is ze dé beheerder van het Dorcas goederen inzameldepot, dat onderkomen heeft bij haar thuis. In dit depot kunnen bewoners uit de regio kleding en bruikbare goederen inleveren. Mevrouw Overveld-Roefs zorgt er samen met zeven vrijwilligers voor dat deze goederen worden uitgesorteerd en met vrachtwagens worden vervoerd naar het voormalige Oostblok en Afrika.

In haar boerderij heeft ze ook een winkel ingericht, waar mensen tweedehands ingezamelde goederen kunnen kopen. De opbrengst van deze winkel komt geheel ten goede aan Dorcas. Dorcas gebruikt dit geld om diverse projecten te financieren. Mevrouw Overveld-Roefs leidt deze winkel, samen met enkele andere vrijwilligers.

Elk najaar organiseert Dorcas ook een voedselpakkettenactie. Ook aan deze actie levert mevrouw Overveld-Roefs een belangrijke bijdrage. Ze doet promotiewerk in de winkels en zorgt er voor dat de voedselpakketten hun weg vinden naar de mensen die de pakketten hard nodig hebben.

Ten slotte heeft mevrouw Overveld-Roefs verschillende malen een belangrijke bijdrage geleverd aan de organisatie van rommelmarkten op haar terrein. Bij alle genoemde activiteiten is ze zeer actief. Ze coördineert, begeleidt andere vrijwilligers, stelt ruimte beschikbaar en zorgt er voor dat alles mogelijk wordt.


---

---

Koninklijke onderscheiding voor de heer ir. L. (Rens) Valkonet

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Rens Valkonet (66) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

Tussen 1977 en 1984 was de heer Valkonet actief binnen de Voetbalvereniging Son en Breugel (SBC). Hij was onder andere jeugdvoorzitter en lid van het hoofdbestuur.

In 1984 richtte de heer Valkonet de Hooidonkse Kano Club (HKC) op. Van 1985 tot 1988 vervulde hij de rol van secretaris. In deze positie heeft hij veel voor de club betekent: de HKC heeft door toedoen van de heer Valkonet vrijwel van het begin deelgenomen aan de organisatie van landelijke activiteiten van de Nederlandse Kano Bond, zoals toertochten en slalom -en afvaartwedstrijden.

Van 1988 tot 1995 was de heer Valkonet voorzitter van HKC. Onder zijn stimulerende leiding is HKC er in geslaagd een definitieve vestigingsplaats te vinden en werd een kanoslalom accommodatie ontworpen en gebouwd. In 1995 nam de heer Valkonet afscheid van `zijn' kanoclub en werd hij voor zijn inzet benoemd tot Erelid van de Hooidonkse Kano Club.

In 1996-1997 was de heer Valkonet secretaris van de Slalomcommissie van de Nederlandse Kanobond (NKB). Van 1997 tot 2006 was de heer Valkonet portefeuillehouder wedstrijdsport bij de NKB. In deze rol coördineerde hij het wedstrijdvaren van de vijf wedstrijddisciplines: vlakwater, slalom, kanopolo, afvaart en freestyle. De heer Valkonet was betrokken bij de renovatie en oprichting van de kanoaccommodaties de Bosbaan in Amsterdam en Dutch Water Dreams in Zoetermeer.

Vanaf 2000 was de heer Valkonet ook secretaris van NKB. Naast de normale secretariële taken heeft hij ook het bondsbureau aangestuurd. Met veel voortvarendheid heeft de heer Valkonet de ledenadministratie gemoderniseerd en de interne communicatie verbeterd.

In de periode 2003 - 2006 was de heer Valkonet naast portefeuillehouder wedstrijdsport en secretaris tevens penningmeester van de NKB. In 2006 trad de heer Valkonet af als bestuurslid en werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de NKB.

De heer Valkonet heeft naast zijn kwaliteiten in coördinerende en leidinggevende rollen ook gevoel voor muziek. In de periode 2005 - 2007 was hij accordeonist bij Zangvereniging `De Rooi Tulpen'. Deze vereniging verzorgt onder andere optredens in bejaardenhuizen en gemeenschapshuizen.

In 2007 maakt de heer Valkonet de overstap als accordeonist naar het muziektrio `Antonet zingt chansons'. Dit muziektrio is voortgekomen uit Zangvereniging `De Rooi Tulpen' en verzorgt optredens voor met name bejaardenhuizen en gemeenschapshuizen.


---

---

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw C. (Cynthia) Feekes-Völlmar

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Cynthia Feekes-Völlmar (75) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

In de periode 1983 tot 2002 heeft mevrouw Feekes-Völlmar zich als vrijwilliger ingezet voor de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, afdeling Son en Breugel.

Vanaf 1983 was ze bestuurslid, in de jaren 1985 tot 1990 in de rol van Presidente. Na het neerleggen van haar bestuursfunctie in 1990 bleef mevrouw Feekes-Völlmar tot 2002 actief voor de NVVH. Ze organiseerde in die periode zo'n zeven maal per jaar de afdelingsexcursies.

Sinds 1991 is mevrouw Cynthia Feekes-Völlmar ook voorzitter van de Vrijwilligerscentrale Son en Breugel. Deze organisatie heeft als doel om vraag en aanbod met betrekking tot vrijwilligerwerkzaamheden samen te brengen. De activiteiten van de Vrijwilligerscentrale Son en Breugel zijn zeer divers en talrijk.

Vanaf 1995 organiseert mevrouw Feekes-Völlmar samen met de Stichting Welzijn (Brede Welzijns Instelling) en de Gemeente Son en Breugel tweejaarlijks een groots opgezette vrijwilligersavond. Deze ontspanningsavond is bedoeld voor alle vrijwilligers in Son en Breugel, als dank voor hun inzet voor de gemeenschap.

In 2002 ontving mevrouw Feekes-Völlmar de Vrijwilligerspenning van de Gemeente Son en Breugel, als blijk van waardering voor haar vele vrijwilligersactiviteiten.


---

---

Koninklijke onderscheiding voor de heer L.A.G.M. (Albert) Merks

Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Albert Merks (65) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

Sinds 1958 is de heer Merks actief als vrijwilliger in het plaatselijke jeugd- en jongerenwerk. Als 15-jarige hielp hij al mee bij acties om geld voor een eigen jeugdruimte. Dit geld verzamelde hij onder andere door wekelijks de fietsenstalling te bewaken tijdens de kerkdiensten én op de kermis een Rad van Fortuin te organiseren.

In 1965 werd de heer Merks penningmeester van de vereniging Katholieke Werkende Jongeren (KWJ). In dat jaar werd onder zijn leiding, met beperkte middelen, de jeugdruimte gerealiseerd. In deze jeugdruimte organiseerde de heer Merks veel activiteiten (zoals disco-en thema-avonden). In 1973 was de heer Merks organisator van de KWJ-reunie '35 jaar open jeugd -en jongerenwerk Son en Breugel'. De jaren daarna organiseerde hij wekelijks kienavonden en rikavonden. De baten uit deze avonden kwamen steeds ten goede van het jeugdwerk.

Sinds 1964 is de heer Merks ook bestuurslid van de optochtcommissie van Carnavalsvereniging De Krutjesrapers in Son en Breugel. Hij levert als commissielid een belangrijke bijdrage aan het plannen, coördineren en organiseren van de optocht. De heer Merks ontving van deze carnavalsvereniging eerder de onderscheiding `de Zilveren Krut' als blijk van waardering voor zijn tomeloze inzet.

De heer Merks was in 1980 mede-oprichter van Buurtvereniging De Kanaalstraat en is sinds dat jaar ook voorzitter van de vereniging. Hij is dé inspirator en stimulator en binnen de vereniging kan iedereen altijd een beroep op hem doen.

In de periode 1981-1994 was de heer Merks voorzitter van het Katholiek Nederlands Ondernemers Verbond, afdeling Son en Breugel. Hij heeft zich sterk gemaakt voor de oprichting van de huidige `Ondernemersvereniging Son en Breugel'.

Ook is de heer Merks actief binnen Organisatiecommissie Jaarmarkt Son en Breugel. Sinds de oprichting in 1980 is de heer Merks er van bestuurslid, waaronder ook een aantal jaren als voorzitter.

Vanaf 1996 is de heer Merks lid van de Commissie Boerenbruiloft Son. De commissie organiseert het jaarlijkse Boerenbruiloftevenement in Son en Breugel. Sinds 2004 vervult de heer Merks de rol van voorzitter.

Naast bovengenoemde vrijwilligersactiviteiten zet de heer Merks zich ook in op andere terreinen. Zo organiseert hij de jaarlijkse Goederen
-en Dienstenveiling, is hij medeoprichter en bestuurslid van Belangengemeenschap Ekkersrijt en buurtvereniging Emmastraat. Ook is hij mede-organisator van de Europese Kampioenschappen Garde- en Showdansen 2008.