Groen!

CD&V kiest voor wachtlijsten in de gehandicaptensector

door Mieke Vogels (Vlaamse fractie), Bart Caron (Vlaamse fractie) op 30 april 2009 in "Gezin, welzijn en zorg", "Sociaal beleid"

Vandaag legt de CD&V-minister van Welzijn Heeren een nieuw meerjarenplan voor de gehandicaptenzorg voor waaruit overduidelijk blijkt dat vijf jaar en drie CD&V-ministers van Welzijn later niet de wachtlijsten maar wel de beloftes zijn weggesmolten als sneeuw voor de zon. âGroen! dient een amendement in en vraagt de parlementsleden van de CD&V om hun beloftes waar te maken en zich te engageren om in de volgende legislatuur jaarlijks 3% extra middelen vrij te maken. Alleen dan is de belofte om de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weg te werken geloofwaardig,â aldus Bart Caron die voor Groen! mee het amendement indient.

Eind 2004 stonden er 8000 personen met een handicap op de wachtlijst, vandaag wachten meer dan 15.000 mensen op een plaats. Niemand ontkent dat er ook in de voorbije legislatuur middelen werden vrijgemaakt, maar het aandeel van het budget voor personen met een handicap in de totale Vlaamse begroting is gedaald van 4,47% in 2004 naar 4,43% in 2009. Mieke Vogels, Groen! voorzitster: "De huidige regering heeft het meerjarenplan van de vorige paarsgroene regering uitgevoerd en net als de vorige regering jaarlijks 22,5 miljoen geïnvesteerd in de uitbreiding van het aantal plaatsen. In 2008 was er even een opflakkering met 38 miljoen, maar 2009 betaalt de rekening met als budget voor het uitbreidingsbeleid voor de personen met een handicap: 0 miljoen. Dit relativeert meteen alle hoera-verhalen."

Ondertussen blijkt uit het meerjarenplan dat het budget jaarlijks met minstens 3% moet toenemen om de wachtlijsten echt weg te werken. Bovendien vraagt de steeds meer complexere zorg ook een aanpassing van de personeelsomkadering en de opheffing van de personeelsstop die nu al 25 jaar van kracht is, dit betekent de creatie van 2.000 extra voltijdse banen.

In een resolutie die vandaag, de laatste parlementaire werkdag van deze legislatuur wordt gestemd, legt CD&V gesteund door Open VLD en SP.a een tekst voor waarin ze zich niet verder wil engageren dan voor de 22,5 miljoen euro per jaar gedurende vier jaar, het bedrag waarvan ondertussen iedereen weet dat het onvoldoende is. Groen! daarentegen, ondersteunt de eisen van de sector en heeft enkele belangrijke amendementen ingediend. Want met de jaarlijkse 22,5 miljoen euro wordt zelfs geen kwart van de bestaande wachtlijst opgelost. Wie gelooft deze mensen nog ?

Contact: Bart Caron -
Deel Deel
Mieke Vogels
Bart Caron