CNV Onderwijs

30 april 2009

Verslag van de 96e vergadering van het Bestuur van de sector Postactieven CNVO van 25 maart 2009, gehouden te Amersfoort (de Amershof).

Categorie: Verenigingsnieuws Postactieven, Verenigingsinfo Postactieven

Door: W. Stoop


1. Opening. Voorzitter Ans Wibier heet een ieder welkom, Henk Köhler verzorgt de verdere opening middels een korte meditatie.


2. Vaststellen van de agenda.


3. Verslag van de vorige SB vergadering (25 februari 2009). Na een kleine aanvulling verder akkoord bevonden.


4. Mededelingen en post.


5. Voorbereiding sectorledenvergadering 22 april 2009. Het agendaboek is rondgestuurd, er komen nog enkele aanmeldingen binnen. De taakverdeling is akkoord. Frans Hintzen en Henk Snaterse zijn verhinderd.


6. Voorbereiding AV CNVO 27 mei 2009. Er zijn helaas nog geen voorstellen etc. beschikbaar. Wij komen hierop terug onze a.s. vergadering; deze wordt 29 april 2009. Onze motie aangaande het te weinig vakbondskarakter zijn van het SJ wordt, na een kleine aanpassing, ingediend. Op onze a.s. vergadering willen wij hier uitgebreider over spreken. Wel zijn er inmiddels enkele goede artikelen verschenen omtrent de pensioenproblematiek.


7. Vaste agendapunten:

a. Afdelingen. Frans Hintzen spreekt op 29 april voor het kader van Limburg over pensioenen. Henk Rost zal dan wel naar de SB-vergadering kunnen komen. Henk Köhler merkt op, dat Overijssel vaak vergaderingen of een ontmoetingsdag plant op een SB vergaderdatum. De datum s van onze SB vergaderingen zijn voor alle geledingen tijdig beschikbaar. Frans Kruizinga merkt op dat er in West Brabant een nieuwe penningmeester komt. De secretaris merkt op of het toch mogelijk moet zijn om enige clustering van Ontmoetingsdagen in Noord Brabant te komen. Frans K ziet hiervoor momenteel nog te weinig draagvlak. Een en ander kan worden meegenomen in het vervolg van de lopende structuurdiscussie. Mensje van der Waal heeft in Noord Holland gesproken over de structuur; dit was een goed bezochte bijeenkomst in een heel prettige sfeer.

b. RCP. Lenie Bakker noemt de zeer geslaagde cursus te Utrecht voor beginnende RCP- ers. Van het SB waren aldaar Pieter Hansum en Bé Bultena aanwezig. Lenie ziet graag meer ondersteuning voor haar portefeuille, vooral m.b.t. het plannen van cursussen e.d. De communicatie met Utrecht gaat niet zoals dit zou moeten zijn. Wij gaan hier onze a.s. SB vergadering uitgebreider over spreken. Ook staat er nog de regiodag voor Noord/Zuid Holland/Utrecht op het programma.

c. Schooljournaal, internetsite, nieuwsbrieven.

d. Stukkenlijst. Wim Stoop reikt ter kennisname een samenvatting uit van een lezing door prof. D. Post voor CNV Publieke Zaak omtrent de vergrijzing en alles wat er mee heeft te maken.

e. Sozep en Deelnemersraad ABP. Frans Hintzen deelt een stuk uit met een korte samenvatting van de huidige actualiteiten. Vervolgens krijgt Willem Jelle Berg uitgebreid gelegenheid tekst en uitleg te geven omtrent het gesloten sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en vakbeweging. De pensioenfondsen krijgen meer gelegenheid te komen tot een herstelplan. Er zal de komende jaren niet worden geïndexeerd maar vooraleerst is er van verlaging van de pensioenen ook geen sprake. De oorzaak is de lage beurskoers en vooral de lage rentestand. Het CNV wil in dezen ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Bezuinigingen zijn noodzakelijk, wel dient er eerlijk te worden gedeeld. Omtrent de verhoging van de AOW leeftijd van 65 naar 67 jaar moeten er nog vele "hobbels" worden genomen;er dient te worden gekeken naar de zwaarte van de beroepen, waaronder zeker het onderwijs en dan vooral let o.o.p. In 2040 zal de vergrijzing zijn hoogtepunt hebben bereikt. Er wordt gesproken over o.m. deeltijd AOW, verlaging AWBZ pakket, verlaging zorgtoeslag. De arbeidsparticipatie dient te worden bevorderd. Pensioenfondsen dienen voor 1 april a.s. met een herstelplan omtrent de dekkingsgraad te komen. Er wordt door het ABP nagedacht over aanpassing van beleggingsstrategie, het niet indexeren en een andere methode van renteberekening en premieverhoging. CNVO gaat de komende dagen de achterban raadplegen over de op handen zijnde maatregelen. Hierna volgt nog een korte discussie waarin o.m. worden genoemd het onttrekken door de toenmalige regering van gelden uit de ABP kas bij de privatisering van het ABP .W JBerg: we moeten nuchter zijn: het lukt niet meer om dit terug te vorderen. De omvang van de storting destijds in de ABP kas is na lange onderhandelingen uiteindelijk zij het met tegenzin ook door ons als gegeven geaccepteerd. Volgens Willem Jelle zijn er vrij veel CNV- ideeën in het regeringsakkoord opgenomen. Het CNV heeft zijn nek uitgestoken, men gaat nu met de leden in debat. Wim Stoop had het graag andersom gezien. Voorzitter Ans Wibier dankt Willem Jelle voor de uitgebreide toelichting. Frans Hintzen deelt mee dat ABP- voorzitter Brinkman per
1 april a.s. vertrekt; men werkt vooraleerst met een interim oplossing. Borghouts wordt zo lang interim voorzitter.

f. Vertegenwoordigingen. Voorzitter Ans Wibier is verhinderd de eerstvolgende AOB seniorenvergadering bij te wonen. Zij zal Henk Snaterse benaderen. De secretaris gaat naar het afscheid van Gerrit van der Gaarden te Gouda. Lenie Bakker gaat naar de jaarvergadering van de Vrouwengroep.

g. CNV zaken. De secretaris merkt op dat investeren in onderwijs per definitie investeren is in de toekomst. De CDA opmerkingen over "het niet doorschuiven van schulden naar de kinderen en kleinkinderen" gaat dus niet op voor onderwijs. Van de investeringen nu profiteren die kinderen en kleinkinderen t.z.t. van. Ze mogen dan best ook een fors deel van de lasten van het investeren dragen. Z.i. ontbreekt dit aspect te veel in de politieke discussie. Daarom moeten wij dat via CNV en politiek inbrengen. Henk Köhler wijst op mutaties binnen de CNV top, Rienk van Splunder is vertrokken en Yvon van Houdt gaat en dat schaadt de positie van de CNV- seniorenadviesraad. Hiervoor dient een oplossing te komen. Of dit problemen geeft bij het bemensen van de komende ODP bijeenkomsten moet worden bezien. De data en locaties zijn bekend.

h. Penningmeesterszaken. Penningmeester Bob Beckers heeft nu eindelijk bijna alle gegevens binnen. Er wordt afgesproken, dat indien de sector niet hoeft terug te betalen vanwege de overschrijding van de zgn. 25% norm dit ook niet hoeft voor de andere geledingen van de sector. De secretaris pleit voor een andere manier van administreren van overlopende posten in de financiële administratie van sector en bond. Een van de problemen is dat er kennelijk alleen gewerkt wordt met een kas- bank- giro saldering. Ook binnen een verenigingsboekhouding moet z.i. toch tot uitdrukking gebracht kunnen worden dat bijvoorbeeld tegenover een bedrag dat op 1 januari nog niet is betaald (debet zijde) een schuld(creditzijde) staat aan de persoon of instantie waaraan nog niet is betaald. Dat geeft dan een veel reëler beeld van het echte saldo want dat wordt door die open staande schuld verlaagd. Dat zou misschien ook wel een oplossing kunnen bieden voor de eigenbijdrage problematiek. Die eigen bijdragen zijn dan enerzijds wel het (juridische) eigendom van de bond maar anderzijds een schuld aan de activiteit ontmoetingsdag van het regionale orgaan. De achterban en wij accepteren absoluut niet dat eigen bijdragen het saldo vergroten en bij een daardoor te groot saldo komend jaar meewerken aan een korting op de verenigingsbijdrage aan ons werk. Even zo goed is het ook erg vreemd dat we ondanks alle klachten over te weinig geld steeds met forse saldi zitten. Een reden te meer om de pot bijzondere activiteiten op de ledenvergadering in stand te houden. Aanvaarding van het amendement Gelderland laat alles bij het oude: de actieve rayons komen te kort en de minder actieve rayons houden over. Verschuivingen tussen afdelingen/rayons zijn onmogelijk. Overigens is ook de sectorvoorzitter van opvatting dat Overvecht zich niet zo krampachtig iedere keer moet beroepen op voorschriften van accountants. Die controleren slechts of de bond zich houdt aan de wettelijke voorschriften en aan de eigen bonds-beleidslijnen. Zij voeren geen beleid.


8. WVTTK.


9. Rondvraag. De secretaris zal Bob Beckers tijdig het juiste aantal deelnemers voor de ledenvergadering meedelen. Pieter Hansum kan mogelijk zorg dragen voor een badge voor de SB leden. De vergadering van 29 april a.s. wordt geopend door Frans Kruizinga, Lenie Bakker neemt de mei-vergadering voor haar rekening.


10. Sluiting. Voorzitter Ans Wibier dankt iedereen voor de inbreng en wenst wel thuis.

Bultena, notulant; Wim Stoop, secr


---

---