Retributie op rijbewijs voor mensen met diabetes afgeschaft

30/04/2009 09:29

Vlaamse Diabetes Vereniging

De actie van de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw omtrent het afschaffen van de administratieve kosten bij het verlengen van een rijbewijs om medische redenen een succes. Staatssecretaris voor Mobiliteit , Etienne Schouppe is bereid om deze vergoeding voor de verlenging van het rijbewijs af te schaffen.

Iedereen die een rijbewijs heeft of wenst, moet in principe vrij zijn van de ziektebeelden die vermeld zijn in de wettelijke medische rijgeschiktheidscriteria. Diabetes is één van die ziektebeelden. Dit betekent dat personen met diabetes hun rijbewijs moeten laten aanpassen tot een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur (gewoonlijk 3 of 5 jaar).

Aan het einde van elke geldigheidsperiode moet er een verlenging aangevraagd worden. De administratieve procedure verloopt via het gemeentehuis waarvoor steeds administratieve kosten worden aangerekend (11 euro).

In het najaar van 2008 is de Vlaamse Diabetes Vereniging vzw met een actie gestart naar alle Vlaamse gemeenten omtrent het afschaffen van de administratieve kosten bij het verlengen van een rijbewijs om medische redenen.

Alle steden en gemeenten werden aangeschreven met de vraag of ze deze sociale maatregel wilden volgen. Ook heel wat vrijwilligers binnen de lokale afdelingen van onze vereniging hebben de campagne mee ondersteund.

De respons vanuit de gemeenten hierop was vrij groot, en ons initiatief kreeg heel wat bijval. Tot op vandaag komen er nog steeds reacties binnen bij ons wat we als vereniging alleen maar kunnen toejuichen. De steunende gemeenten nemen de kosten op zich en storten het bedrag van 7,25 euro door naar FOD Financiën. Op vandaag weten wij van 39 gemeenten dat zij de maatregel invoeren. Toch zijn er een groot aantal steden en gemeenten die geen gevolg willen of kunnen geven aan onze oproep.

Uiteraard zou een wettelijke oplossing op federaal niveau het ideale scenario zijn. Wij waren dan ook verheugd met het persbericht van Etienne Schouppe, Staatssecretaris voor Mobiliteit. Hij is bereid om de vergoeding voor de verlenging van het rijbewijs om medische redenen af te schaffen en heeft vandaag het ontwerp van Koninklijk Besluit overgemaakt aan de Gewesten en de Raad van State.

De afschaffing van de retributie zal effectief een feit zijn na de zomer, nadat de adviesprocedures werden doorlopen en het informaticasysteem van de FOD Mobiliteit en Vervoer werd aangepast.

Dit voorstel is het resultaat van maandenlang werk waarbij de Vlaamse Diabetes Vereniging via zijn vrijwilligers zowel de lokale overheden als de bevoegde Kamercommissie en de VVSG probeerde te overtuigen. Zonder hun werk en bereidwilligheid was dit onmogelijk geweest.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel