Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak minister-president ter gelegenheid van Koninginnedag

Toespraak | 30-04-2009

Minister-president Balkenende heeft een televisietoespraak gehouden ter gelegenheid van Koninginnedag, 30 april 2009.

Vandaag is het precies een eeuw geleden dat prinses Juliana werd geboren. Ze was een warme en betrokken Koningin die haar taak en roeping bijzonder serieus nam. Een spontane, eerlijke vrouw die niets moest hebben van 'kouwe drukte', zoals ze dat zelf noemde. Iemand die het hart van miljoenen wist te winnen en die door velen werd gezien als 'moeder van Nederland'.

Op deze Koninginnedag staan we vanzelfsprekend stil bij haar honderdste geboortedag. Zo gaat Koningin Beatrix vandaag met haar familie op bezoek in Apeldoorn - de stad waar prinses Juliana een deel van haar jeugd doorbracht. En zo keert - dit jaar - het defilé terug; een traditie die voor generaties Nederlanders verbonden blijft met onze oude Koningin.

Net als haar moeder, vervult Koningin Beatrix haar rol als staatshoofd met grote toewijding. Ze staat midden in onze samenleving en is oprecht geïnteresseerd in mensen, hun werk en hun prestaties. Ze deelt in verdriet, maar ook - zoals op deze dag - in vreugde.

Apeldoorn kleurt vandaag oranje. De stad en haar inwoners staan te trappelen om zich te presenteren aan de Koninklijke familie. En dus ook aan de heer Van Vollenhoven die ik vanaf deze plek heel hartelijk wil feliciteren met zijn 70e verjaardag.

Koninginnedag is Nederland op zijn best. We zijn verbonden met onze gezamenlijke geschiedenis, met ons Koningshuis en met elkaar. Laten we daar van genieten en er samen een prachtige dag van maken.