Ingezonden persbericht


Hoofdpijn, griep en spierpijn zijn meest voorkomende klachten bij Nederlanders

9 op 10 deelnemers aan het Europees patiëntenonderzoek van InSites Consulting zijn het laatste jaar wel eens ziek geweest. Hoofdpijn, griep en spierpijn zijn de meest voorkomende klachten bij Nederlanders. Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht in Nederland maar blijft nog onder het Europees gemiddelde. 1 op 5 Nederlanders heeft het afgelopen jaar last gehad van griep. 14% van de Nederlanders heeft last van spierpijn. Bij de zuiderburen komt spierpijn nog meer voor. Dit patiëntenonderzoek is uitgevoerd door InSites Consulting in 7 Europese landen.

In het onderzoek werd iemand die het laatste jaar last had van een acute, een chronische (langer dan 1 maand) of een wederkerende aandoening als een 'patiënt' beschouwd. 9 op de 10 deelnemers aan het onderzoek gaf aan het afgelopen jaar wel eens ziek te zijn.

Europeanen hebben vaak hoofdpijn
In Nederland zijn hoofdpijn, griep en spierpijn de meest voorkomende klachten van patiënten. Van zij die het afgelopen jaar ziek waren (tussen de lente van 2008 en de lente van 2009), rapporteerde 25% acute hoofdpijn en 22% chronische of regelmatig terugkerende hoofdpijn. Hiermee is hoofdpijn de meest voorkomende klacht in Nederland. Op Europees niveau liggen de cijfers nog iets hoger. Het gemiddelde voor acute hoofdpijn ligt op 27% (2% hoger dan in Nederland). Voor langdurige of wederkerende hoofdpijn is dit in Europa, net zoals in Nederland, 22%.


1 op 5 Nederlanders last van griep
20% van de Nederlanders heeft afgelopen jaar last gehad van acute griep. Hiermee scoren ze veel hoger dan het Europees gemiddelde, dat 14% bedraagt. 16% van de Nederlanders heeft zelfs langdurig last ondervonden van de griep (gedurende meer dan 1 maand) of vaker dan één maal in het afgelopen jaar. Nederlanders hebben meer dan gemiddeld last van griep in vergelijking met andere Europese landen. Enkel Duitsland (19%) is even grieperig als Nederland. Italië is koploper. Bijna een derde van de Italianen heeft afgelopen jaar last gehad van plots opkomende griep.

Zuiderburen meer last van spierpijn
14% van de Nederlanders had het laatste jaar ook last van acute spierpijn. 12% ondervindt wel vaker last van spierpijnen. Hiermee scoort Nederland gelijkaardig aan het Europees gemiddelde, respectievelijk 14% en 13%. Bij de Zuiderburen komt spierpijn nog meer voor. In Frankrijk komt acute spierpijn bij 18% voor, in Spanje zelfs bij 24% van de patiënten.

""Pijn is nooit een goede zaak natuurlijk, zeker niet indien deze van chronische aard is. In Nederland is pijn echter relatief goed onder controle. Hoe komt dit? De Nederlander heeft duidelijk een gezondere levensstijl en rapporteert minder stress in vergelijking met andere Europeanen. Dit verklaart zeker ten dele waarom er bvb minder hoofdpijn voorkomt. Dat er wel duidelijk meer griep gemeld wordt in Nederland heeft dan weer te maken met het feit dat hier minder vaak een arts bezocht wordt.", aldus Magali Geens, Director Health Research bij InSites Consulting.

Deze onderzoeksgegevens zijn het resultaat van een onderzoek opgezet door het Knowledge Center Health van InSites Consulting. Dit onderzoek werd begin dit jaar uitgevoerd in 7 Europese landen. Methodologisch werd een online survey gebruikt die werd uitgestuurd op een nationaal representatieve steekproef. Dit onderzoek is uitgevoerd in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. In totaal hebben meer dan 1.000 respondenten per land deelgenomen. Op Europees niveau werden 7.655 patiënten bevraagd.

Contact: Magali Geens
Director Pharmaceutical research
magali.geens@insites.eu
T +32 9 269 16 04 | M +32 497 523 526

InSites Consulting is een toonaangevend marktonderzoekbureau op het gebied van online marktonderzoek met een sterke internationale positie. Het werd opgericht als een spin-off van de Vlerick Leuven Gent Management School. Via een online panel bestaande uit meer dan 2.000.000 panelleden, verspreid over 25 Europese landen, wordt online marketingonderzoek uitgevoerd, zowel kwantitatief als kwalitatief. Het hoofdkantoor in Gent telt 75 hooggeschoolde en ervaren medewerkers. InSites Consulting staat voor: expertise en consulting, door innovatie gedreven, excellente klantenservice en kwaliteit georiënteerd. Meer informatie op onze site www.insites.eu en onze blog http://blog.insites.be