Interuniversitair Centrum voor Godsdienstrecht gelanceerd

30/04/2009 11:54

Interuniversitair Centrum voor Godsdienstrecht

Het Interuniversitair Centrum voor Godsdienstrecht werd op woensdag 29 april 2009 in Brussel gelanceerd. Met een toespraak door voorzitter Werner de Saeger en een lezing van Prof. David Little (Harvard University) namen de activiteiten van het centrum een start.

Het Interuniversitair Centrum voor Godsdienstrecht werd op woensdag 29 april 2009 in Brussel gelanceerd. Met een toespraak door stichtend voorzitter Werner de Saeger en een lezing van Prof. David Little (Harvard University) namen de activiteiten van het centrum een start.

De eerste taak van het Interuniversitair Centrum voor Godsdienstrecht is het stimuleren en uitvoeren van academisch onderzoek in het godsdienstrecht, en het samenbrengen van academici die actief zijn in dit onderzoeksdomein. Anderzijds is het Centrum bereid om, voortspruitend uit deze kennisverwerving, advies te verlenen aan overheidsorganen, niet-gouvernementele organisaties, belangenverenigingen, bedrijven en andere rechtspersonen, op vlak van godsdienstrecht. In het bijzonder wil het Centrum voorzien in een betere doorstroming van informatie over godsdienstrecht en onderzoek daaromtrent, evenals in de bevordering van contacten tussen onderzoekers, centra en overheidsinstellingen.

Meer bepaald gaat het dan over vraagstukken in verband met:

- het al dan niet integreren van specifieke godsdienstnormen in seculiere regelgeving, en het al dan niet voorzien van uitzonderingsregels op basis van godsdienstige voorschriften

- religieuze symboliek en de regels daaromtrent

- de kerk-staat verhouding

- erkenning en/of subsidiëring van levensbeschouwingen en/of religieuze gemeenschappen

- religieus fundamentalisme en het recht

- conflicten tussen godsdienstvrijheid en andere rechten

- andere onderwerpen met betrekking tot de verhouding tussen recht en religie, op internationaal, federaal, regionaal en lokaal niveau

Voor meer informatie, contacteer Werner de Saeger via telefoon: 0479/43 90 58 of e-mail: info@godsdienstrecht.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel