Ministerie van Defensie

Heildronk met haring in Afghanistan

30 april 2009, 11.50 uur

De militairen op Kamp Holland in Uruzgan hebben vandaag een dronk uitgebracht op Hare Majesteit de Koningin Beatrix. Ook op Camp Hadrian in Deh Rawod en op Kandahar Airfield stonden de Nederlandse mannen en vrouwen stil bij Koninginnedag. Zo hielden de ruim 500 Nederlandse militairen in Kandahar een bijzondere parade met aansluitend een oranjereceptie. Vanavond volgt op het vliegveld een feest in de Dutch Corner.

Haring

`Leve de Koningin', schalde het over Kamp Holland, terwijl de militairen een glaasje oranje Fanta hieven. Afgelopen zondag namen zij al een voorschot op Koninginnedag. De activiteitencommissie en de sportinstructeur organiseerden de Highland games waarbij vooral krachtonderdelen aan bod kwamen. Zo moesten er zware banden worden verplaatst en draaide het om het gooien van stenen. 's Avonds gaven de Embers een spetterend optreden weg.

"Maar Koninginnedag is meer dan alleen feesten", aldus plaatsvervangend Task Force Uruzgan commandant luitenant-kolonel Roland de Jong. "Wij hebben als militairen een band met het Koningshuis. Het bezoek van de Kroonprins afgelopen maand onderstreept dat deze band hecht is." In een telegram wenste de vorstin de uitgezonden militairen veel succes met het uitvoeren van hun taken en de missie in Afghanistan.

Hollandse haring Een dergelijk bericht van Koningin Beatrix was er ook voor de Nederlanders in Kandahar. Tijdens de bijzondere parade las de contingentscommandant, commandeur Jelle Snoeks het voor. De bijeenkomst werd volgens ceremoniële marinetraditie afgesloten met een driewerf hoezee voor de Koningin, het zogenaamde joelen. Daarna volgde tijdens de receptie een toost uit op Hare Majesteit de Koningin. De Afghaanse brigadegeneraal Shir Mohammad Zazai, Commandant van het 205 Corps Regional Advisory Command en de Commandant Kandahar, Commander Fryer, brachten eveneens een heildronk uit. De haring ontbrak niet. Zonder enige aarzeling liet Zazai zich deze oer-Hollandse lekkernij met uitjes goed smaken. Ook bij de overige buitenlandse gasten vond de vis gretig aftrek.