Ministerie van Defensie

Actievere rol Defensie bij aanvraag Draaginsigne Gewonden

30 april 2009, 12.42 uur

Minister Eimert van Middelkoop heeft besloten dat Defensie een actievere rol gaat spelen bij het aanvragen van het Draaginsigne Gewonden voor militairen en veteranen.

Het draaginsigne wordt toegekend aan militairen en veteranen die ernstig fysiek of psychisch letsel hebben opgelopen tijdens gevechtsacties. Het draaginsigne kan worden aangevraagd door de commandant, bekenden of de betrokkene zelf. De Centrale Adviescommissie Draaginsigne Gewonden beoordeelt de aanvraag en brengt een advies uit aan de minister. Gebleken is dat met name veteranen met psychische aandoeningen niet worden voorgedragen doordat hulpverleners en veteranen zelf niet bekend zijn met de mogelijkheid om voor een Draaginsigne Gewonden in aanmerking te komen.

Van Middelkoop heeft daarom in antwoord op vragen van de Kamerleden Voordewind (ChristenUnie), Poppe (SP) en Eijsink (PvdA) besloten dat Defensie voortaan zal zorgen voor het voorstel tot toekenning van het draaginsigne, zodra bekend is dat een veteraan aan ernstige psychische klachten lijdt. Het voorstel tot toekenning van het draaginsigne wordt ingebed in de procedures die worden gevolgd bij de begeleiding van de veteraan in het Landelijk Zorgsysteem Veteranen (LZV) en bij de toekenning van het militair invaliditeitspensioen door het Zorgloket voor Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers.

Ook bij de veteraan geldt dat het voorstel tot toekenning van het draaginsigne naar de Centrale Adviescommissie Draaginsigne Gewonden wordt gestuurd. Nadat de commissie de minister heeft geadviseerd en deze heeft besloten tot toekenning van het draaginsigne, neemt het Veteraneninstituut (Vi) contact op met de veteraan om te overleggen over de wijze waarop het draaginsigne wordt uitgereikt. Het draaginsigne wordt meestal uitgereikt door de burgemeester van de woonplaats van de veteraan of door de directeur van het Veteraneninstituut.