Ingezonden persbericht


Persbericht

30 april 2009

---------------------------------------

Bezoek voor meer informatie http://www.eurofound.europa.eu

Eurofound publiceert zijn Europese Herstructurering Monitor (ERM) voor het eerste kwartaal van 2009:

Verlies van banen bijna drie keer groter dan het aantal nieuwe banen

(DUBLIN, IERLAND) De Europese Herstructurering Monitor (ERM) heeft in totaal 721 gevallen van herstructurering in de Europese Unie tussen 1 januari 2009 en 31 maart 2009 geregistreerd. Hierbij zijn een 220.000 banen verloren gegaan en er zijn 90.000 banen bij gekomen. De sectoren die het meest getroffen werden door het verlies aan banen waren financiële bemiddeling, fabricage van auto's en de detailhandel. Echter, de detailhandel en hotels en restaurants deden het erg goed wat betreft het creëren van nieuwe banen, vooral discountwinkels en "fast food"-restaurants lijken te profiteren van deze situatie.

Tekenen dat de wereldwijde recessie erger en dieper aan het worden is, blijken uit de Europese Herstructurering Monitor. Voorspellingen van groei worden nog steeds naar beneden bijgesteld terwijl voorspellingen met betrekking tot de buigpunten die een potentieel herstel van de wereldwijde economie steeds meer naar beneden worden bijgesteld tot 2010 en in sommige gevallen nog later. Voor het eerste kwartaal van 2009, heeft het ERM kwartaaltijdschrift het grootste aantal aangekondigde verlies aan banen geregistreerd sinds het begon met het volgen van herstructurering in de EU in 2002. Gevallen van bekendgemaakt banenverlies waren bijna drie keer groter dan het aantal nieuw gecreëerde banen.

Tijdens het eerste kwartaal van 2009 is een verlies van 219.390 banen bekendgemaakt in de hele EU. Het grootste aantal bekendgemaakte verloren banen was in het Verenigd Koninkrijk (63.314), gevolgd door Polen (38.975), Duitsland (17.461) en Frankrijk (11.779). Voor het derde achtereenvolgende kwartaal is de auto-industrie de sector met het grootste verlies van banen bekendgemaakt door ERM (23.584 banen). Andere sectoren met een groot banenverlies als gevolg van herstructurering waren de detailhandel (21.740) en financiële bemiddeling (16.778) en fabricage van machines (16.432).

De werkloosheid is ook zeer snel gestegen in andere Lidstaten, vooral in de drie Lidstaten aan de Baltische Zee (een stijging met 6-9% de afgelopen twaalf maanden) en Ierland (5%). Hoewel de veranderingen minder spectaculair zijn in de andere Lidstaten, bevestigen de data voor de laatste drie maanden dat de werkloosheid in alle Lidstaten aan het stijgen is, behalve in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland, waar op brede schaal gebruik wordt gemaakt van korte termijnwerk, gedeeltelijke werkloosheid en andere vormen van flexibele werktijden.

Eén straaltje licht in de recente ERM-data is dat niveaus van bekendgemaakte nieuw gecreëerde banen in elk van de afgelopen twee kwartalen gestegen zijn en dat deze niveaus nu bijna het dubbele zijn van wat zij tijdens hun recente dieptepunt in het derde kwartaal van 2008 waren. Van de 89.625 bekendgemaakte nieuw gecreëerde banen in het vorige kwartaal, was een aanzienlijk deel bij discountwinkels en restaurants in ketens, die het beter lijken te doen terwijl de economie rond hen afbrokkelt.

In deze jongste editie kijkt het kwartaaltijdschrift ook naar collectieve meldingen van overtolligheid als een alternatieve bron van data en analyse hun voor- en nadelen.

De volledige tekst van het rapport over salaris ontwikkelingen is te verkrijgen op http://www.eurofound.europa.eu/emcc/erm/index.php?template=quarterly

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met


- John Hurley, directeur onderzoek en schrijver van het rapport op het email adres: joh@eurofound.europa.eu, telefoon: +353-1-204 3209, en mobiel: +353-86-834-0578


- Måns Mårtensson, persdirecteur, op het email adres mma@eurofound.europa.eu of telefoon +353-1-204 3124 of mobiel +353-876-593 507.

Voor de redactie:

De European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions (Eurofound -- www.eurofound.europa.eu) is een drieledige EU-organisatie, die als rol heeft belangrijke deelnemers bij het uitvoeren van sociaal beleid bevindingen, kennis en advies gebaseerd op vergelijkend onderzoek te bieden. Eurofound is opgezet door Council Regulation EEC No 1365/75 of 26 May 1975 en is gevestigd in Dublin, Ierland.