Ingezonden persbericht


EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's
Perscommuniqué

CdR/09/cp 053.nl
Brussel, 29 april 2009

Oproep aan lokale overheden om deel te nemen aan de eGovernment Awards deadline: 10 juni 2009

Het Comité van de Regio's (CvdR) moedigt lokale en regionale overheden uit de gehele EU aan om deel te nemen aan de door de Europese Commissie georganiseerde European eGovernment Awards 2009. Alle overheidsorganisaties uit de EU, de EVA-landen en de kandidaat-lidstaten kunnen meedingen naar deze prijzen, waarmee navolgenswaardige voorbeelden van het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT) door overheidsdiensten in de schijnwerpers worden gezet. Inzendingen moeten uiterlijk op 10 juni a.s. om 16 uur (Belgische tijd) binnen zijn. Nadere informatie op www.epractice.eu/awards.

CvdR-voorzitter Luc Van den Brande roept lokale en regionale overheden op tot deelname: "Lokale en regionale overheden hebben ruime ervaring met eGovernment. Informatietechnologie maakt overheidsdiensten niet alleen toegankelijker, maar ook doeltreffender en kostenefficiënter. Deze prijzen vormen een uitstekende manier om te laten zien dat veel overheidsinstanties, ook op lokaal en regionaal niveau, deze nieuwe technologie op voortreffelijke wijze te baat hebben genomen. Ik hoop dat ook geslaagde voorbeelden van eGovernment op lokaal en regionaal niveau met een prijs zullen worden beloond."

De Europese Commissie heeft deze prijzen in het leven geroepen in haar streven om de levenskwaliteit voor Europese burgers d.m.v. ICT te verbeteren, het vertrouwen in de overheid en overheidsorganisaties te vergroten en het concurrentievermogen van bedrijven op te voeren. Er zijn prijzen te winnen in drie breed opgezette categorieën: eGovernment ter ondersteuning van de interne markt, eGovernment om de positie van burgers en bedrijven te versterken, en eGovernment voor administratieve efficiëntie en effectiviteit.

De prijzen worden uitgereikt tijdens de conferentie "Teaming up for the eUnion", die op 19 en 20 november in Malmö (Zweden) onder auspiciën van het Zweedse EU-voorzitterschap wordt gehouden.

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Ongeveer twee derde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het CvdR is in 1994 opgericht om lokale en regionale overheden te laten meepraten over de inhoud van die wetgeving. Het komt vijf maal per jaar in voltallige vergadering bijeen om zijn 344 leden over adviezen over wetgevingsvoorstellen te laten stemmen. De Europese Commissie (die wetgevingsvoorstellen kan indienen) en de Raad (die, doorgaans samen met het Europees Parlement, de uiteindelijke inhoud van de wetgeving bepaalt) moeten het CvdR verplicht raadplegen over voorstellen op tal van beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer. Met het Verdrag van Lissabon gaat het CvdR nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het CvdR in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Chris Jones
Tel. + 32 (0)2 5468751
Christopher.jones@cor.europa.eu