Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Eerste besmetting Mexicaanse griep

Eerste besmetting Mexicaanse griep

Nieuwsbericht, 30 april 2009
Varkensgriepvirus onder microscoop

Een 3-jarig Nederlands kind is vermoedelijk besmet geraakt met het Mexicaanse griepvirus. Het kind is behandeld en maakt het goed. Dit heeft minister Klink zojuist bekend gemaakt op een persconferentie in Rotterdam.

Het slachtoffertje keerde op 27 april terug uit Mexico na een familiefeest en heeft daar waarschijnlijk de besmetting op gelopen. Net als het kind maken ook de ouders het goed. Artsen houden de gezondheid van mensen uit de directe omgeving van het kind in de gaten. Ook worden maatregelen genomen om te voorkomen dat de griep zich kan verspreiden. Het kind wordt thuis verpleegd.

Vaccins
Klink vertrekt vanmiddag naar Luxemburg om met de andere Europese ministers van volksgezondheid te praten over maatregelen tegen de Mexicaanse griep. Hij heeft alvast een optie genomen op de aanschaf van 19 miljoen vaccins tegen de griep. Het kind is in Nederland ziek geworden. Daarom heeft het volgens de autoriteiten geen zin om de medepassagiers uit het vliegtuig waarmee de familie eind april naar Nederland is gereisd, op te sporen en te onderzoeken op griepverschijnselen. De kans dat het kind anderen tijdens de reis heeft besmet is verwaarloosbaar klein.

Informatie over de Mexicaanse griep is onder meer te vinden op de website van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en op www.postbus51.nl