Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - donderdag 30 april 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 252.000 euro subsidie toe aan Living Stone Dialoog vzw voor het project 'Menselijk kapitaal ter ondersteuning van het toerisme in Malawi. Een vormingsprogramma op drie sporen'. Het project omvat drie toerismeopleidingen en probleemspecifieke workshops voor lokale ondernemingen en/of sleutelprojecten. Daarnaast wil het project de regering van Malawi ondersteunen bij het valoriseren van de vormingstrajecten en het uitbouwen van standaarden.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het samenwerkingsprotocol tussen de Vlaamse overheid en Selor. Bedoeling is dat de Vlaamse overheid de statutaire selectieprocedures zelf kan uitvoeren. Die zullen gebeuren door het Agentschap Jobpunt Vlaanderen. Selor behoudt de juridische eindverantwoordelijkheid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van twee sancties van de Europese Commissie ten laste van het Vlaamse Gewest legt de Vlaamse Regering bijna 2,7 miljoen euro vast lastens de uitgavenbegroting 2009 van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging, en 534.000 euro lastens de uitgavenbegroting 2009 van het Fonds Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering neemt kennis van het addendum 1 bij de beheersovereenkomst Steunpunt Mobiliteit en Openbare Werken 2007-2011, spoor Goederenstromen, en keurt dit addendum ook goed. Het addendum omvat de opdracht voor het Steunpunt tot inhoudelijke ondersteuning van Flanders Logistics en de daarbij horende financiering van deze opdracht.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Patricia Ceysens
Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Verdrag over clustermunitie. Clustermunitie is munitie (vliegtuigbommen, raketten of artilleriegranaten) die uiteenspat in meerdere kleine explosieve ladingen die zich over een grote oppervlakte verspreiden. Het verdrag beoogt een onmiddellijke en onvoorwaardelijke uitbanning van clustermunitie. Elke verdragsluitende staat verbindt zich ertoe om onder geen enkele omstandigheid over te gaan tot het gebruik, de ontwikkeling, de productie, de verwerving, de opslag, het bezit en de transfer van clustermunitie, of een andere staat daarbij te helpen. Het instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur 'Vallei van de Herk en Mombeek van Alken tot Herk-de-Stad' in de regio Haspengouw-Voeren.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen'. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststellling van volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: 'Leidingstraat Dilsen' en 'Leidingstraat VTN (Voeren-Opwijk)'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het premiestelsel voor restauratiewerkzaamheden aan beschermde monumenten. De wijziging wil twee problemen aanpakken. Enerzijds het juridische statuut van autonome gemeente- en provinciebedrijven: volgens het gemeente- en provinciedecreet moeten die worden beschouwd als publiekrechterlijke instellingen, terwijl het Restauratiepremiebesluit ze rangschikt bij de privésector, wat invloed heeft op de premie voor restauratiewerken. Anderzijds zorgde de invoering van de 'ruiterprojecten', waarbij sociale woonprojecten in beschermde monumenten worden gerealiseerd, voor problemen. De ruiterprojecten worden nu geschrapt, en de autonome gemeente- en provinciebedrijven worden erkend als lokale of regionale besturen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De naam van het intern verzelfstandigd agentschap RO-Vlaanderen wordt gewijzigd in het intern verzelfstandigd agentschap Ruimte en Onroerend Erfgoed.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening zeehavengebied Zeebrugge'. Het gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de gewijzigde samenstelling van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening. Er worden een aantal leden vervangen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Marino Keulen
Het Grond- en pandendecreet voorziet de opmaak en actualisatie van een leegstandregister. Hiervoor moet de Vlaamse Regering de nadere regels bepalen rond onder andere opmaak, opbouw en digitalisering, actualisering, kennisgeving en beroepsprocedure, betoelaging en toegankelijkheid. De Vlaamse Regering keurt daarom principieel het besluit goed dat het besluit over de heffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting wijzigt en de regels rond het leegstandregister bevat. De gewestelijke administratie voor Vlaamse belastingen wordt gemandateerd om het modelreglement voor de gemeentelijke leegstandsheffing te onderhandelen met de Vereniging voor Steden en Gemeenten. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 440.000 euro subsidie toe aan de Nationale Jeugdcommissie van Zuid-Afrika voor de uitvoering van de samenwerking Vlaanderen/Zuid-Afrika over jeugd, kunsten, cultuur en sport gefocust op vier lokale gemeenschapscentra voor het derde werkjaar van de periode 2007-2009.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een half miljoen euro subsidie toe aan de nv 'Paleis voor Schone Kunsten' in Brussel (BOZAR) als tussenkomst in de kosten voor de realisatie van enerzijds het project 'Music BOZAR - concerten met Vlaamse partners 2009' en anderzijds de tentoonstellingen 'Wim Delvoye - Hemelse gotiek' en 'Prijs Jonge Belgische Schilderkunst'.

Op voorstel van minister Bert Anciaux In het kader van de realisatie van het Vlaams Communicatiehuis Brussel machtigt de Vlaamse Regering de Vlaamse Gemeenschapscommissie om over te gaan tot het herbestemmen en vervreemden van het onroerend goed in de Schildknaapstraat 28 in Brussel.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering legt principieel de procedureregels vast voor de organisatie van een gemeentelijke en van een provinciale volksraadpleging. Over deze besluiten wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van de efficiëntere samenwerking met de 13 centrumsteden door de uitvoering van stadscontracten 2007-2012, hecht de Vlaamse Regeirng haar goedkeuring aan het addendum gezamenlijk luik 'Wonen' bij alle stadscontracten en aan de aanpassing van de stadscontracten met Antwerpen en Oostende. Het addendum biedt de steden de mogelijkheid om in het kader van een gemengd stadsvernieuwingsproject te overleggen over een enveloppefinanciering voor het deelproject sociale huisvesting. De aanpassing betreft de ontdubbeling van de rol van voorzitter van de stadscontracten voor Antwerpen en Oostende. Aan het stadscontract van Oostende wordt ook een stadsregionaal luik 'toerisme' als addendum toegevoegd.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de inwerkingtreding van sommige bepalingen van het Provinciedecreet. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen De artikelen 71 en 274 van het Gemeentedecreet, atirkel 70 van het OCMW-decreet en artikel 69 van het Provinciedecreet bepalen dat de Vlaamse Regering tuchtmaatregelen kan opleggen aan uitvoerende mandatarissen van de gemeenten, de OCMW's en de provincies. In dit kader keert ze principieel de tuchtprocedure voor deze madatarissen goed. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit met de verdeling van de beheersvergoeding voor de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen voor 2008, te betalen door scoiale huisvestingsmaatschappijen met verhuuractiviteiten. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering beslist tot uitbreiding van het begrip 'kernsteden' opgenomen in diverse reglementeringen. Bedoeling is de centrumstad Turnhout toe te voegen aan de lijst met kernsteden. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent een subsidie van 7 miljoen euro toe aan de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen voor het vervangen van ramen door thermisch isolerende ramen door sociale huisvestingsmaatschappijen en voor het uitwerken van een energetische optimalisatieprocedure met toepassing van maatregelen uit het decreet voor Rationeel Energie Gebruik voor bestaande collectieve installaties voor verwarming, sanitair en ventilatie.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering keurt pincipieel de besluiten goed over de bezoldiging en het statuut van lokale mandatarissen. Het gaat onder meer om de vaststelling van de wedden, de wijze van betaling, nieuwe percentages in functie van de gewijzigde berekeningsbasis, de presentiegelden, terugbetaling van kosten, de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering. Over deze besluiten wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt In het kader van het Limburgplan kent de Vlaamse Regering 530.000 euro subsidie toe aan vzw BEWEL voor het project 'Autisme en werk 2009-2010'. Hte project richt zich op verhoogde tewerkstellingskansen voor personen met Autisme Spectrum Stoornissen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering wijzigt het besluit over de taxidiensten en de diensten voor het verhuren van voertuigen met bestuurder. Artikel 20 van dit besluit schrijft het gebruik voor van een taxameter en randapparatuur met opslagcapaciteit voor elektronische gegevens. Overeenkomstig artikel 79 beschikken de taxi-exploitanten over een termijn van vijf jaar om dergelijke apparatuur aan te schaffen. Deze termijn verstreek op 20 september 2008 en werd al eens verlengd. Deze overgangsperiode wordt nu opnieuw verlengd tot 31 december 2009 om de taxameterproducenten toe te laten hun productieproces af te ronden om vervolgens de taxameters te commercialiseren en te installeren.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit met het politiereglement voor de spoorwegen. Het gaat om verduidelijkingen over het rookverbod in stations en treinen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat de praktische uitwerking en de inhoudelijke invulling regelt van het jaarlijkse mobiliteitsverslag en het vijfjaarlijkse mobiliteitsrapport van de Mobiliteitsraad Vlaanderen. Het wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Veerle Heeren In het kader van het actieplan flexibele en occasionele opvang besliste de Vlaamse Regering in 2007 een aantal kinderopvangvoorzieningen te mandateren om een informatie- en coördinatiefunctie op te nemen in flexibele en occasionele opvang in een bepaald gebied. Deze gemandateerde voorzieningen krijgen een pool van doelgroepmedewerkers toegewezen en voorzien daarmee in een eigen aanbod van occasionele en flexibele opvang. Om dat besluit aan te vullen met enkele bepalingen, keurt de Vlaamse Regering nu een nieuw besluit goed. Dat bevat naast de bepalingen van 30 maart 2007, ook de erkenning van de gemandateerde voorziening, coördinatiepunt of flexibele opvang in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad; de bijsturing van het systeem van Vlaamse dienstencheques voor kinderopvang; de wijziging van de subsidiëring van de coördinatiefunctie en de omkadering van de flexibele opvangpool; en een duidelijker omschrijving van de verwachtingen voor een coördinatiepunt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Het Milieuhandhavingsdecreet en Milieuhandhavingsbesluit harmoniseren de bepalingen rond toezicht, sancties en veiligheidsmaatregelen voor belangrijke milieuhygiënewetten en
-decreten rond afval, water, bodem, lucht, geluid en milieuvergunningen. Dit was de eerste fase van de harmonisatie van het beleid en het instrumentarium in de milieuhandhaving. De tweede fase van de harmonisatie wil het toepassingsgebied van het Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid uitbreiden met het milieubeheerrecht, het Mestdecreet en het Oppervlaktedelfstoffendecreet. Hiervoor is een ontwerpdecreet opgemaakt en goedgekeurd. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, het uitvoeringsbesluit bij dit ontwerpdecreet definitief goed.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Vlaamse Hoge Jachtraad, de Vlaamse Hoge Raad voor Natuurbehoud en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan haar besluit over de vergoeding van wildschade veroorzaakt door niet-bejaagbaar wild en de vergoeding van schade door beschermde soorten. Het gaat om schade aangericht door houtduiven, vossen, evers of wilde zwijnen en door al of niet beschermde ganzensoorten. Om een administratieve procedure te introduceren voor de vergoeding van deze wildschade wijzigde de Vlaamse Regering artikel 25 van het Jachtdecreet. Zo wordt vermeden dat er voor elk wildschadegeval naar de vrederechter zou moeten worden getrokken. Deze decreetswijziging voorzag ook een aantal opdrachten voor de Vlaamse Regering, die met dit besluit worden uitgevoerd. Tegelijk bepaalt het besluit de datum waarop de decreetswijziging in werking treedt. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt principieel het personeelsstatuut goed van de leden van het Milieuhandhavingscollege. Dat is een administratief rechtscollege dat oordeelt over de beroepen die worden ingesteld tegen beslissingen over bestuurlijke geldboeten voor bepaalde milieuinbreuken en -misdrijven. Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met de sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit met de algemene en sectroale bepalingen voor milieuhygiëne (VLAREM). Het wijzigt bepalingen om de luchtverontreiniging te beperken. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies vorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat het Vlaams reglement vaststelt rond de milieuvergunning met het oog op de afstemming van de milieuvergunningsprocedure en de procedure voor de stedenbouwkundige vergunning. Het besluit voegt een reeks artikelen in VLAREM I in om de decretale afstemming van de aanvraagprocedures voor de stedenbouwkundige en milieuvergunning uit te voeren. De artikelen regelen de indiening, het ontvankelijkheids- en volledigheidsonderzoek, het openbaar onderzoek, de adviesvraag en -verlening en de beslissing over 'samengevoegde' aanvragen op VLAREM-niveau. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt de omzendbrief goed over het Beoordelingskader voor de inplantingen van kleine en middelgrote windturbines. Die moet vooral dienen als toetskader voor lokale overheden bij het behandelen van de stedenbouwkundige vergunningsaanvragen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent voor het werkingsjaar 2009 een subsidie toe van 400.000 euro aan de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland voor de continuïteit van het project Nationaal Park Hoge Kempen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de inwerkingtreding van het decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid. Het inwerkingtredingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering beslist tot oprichting van een virtueel strategisch onderzoekscentrum 'Strategische Initiatief Materialen in Vlaanderen'. Hier wordt in de aanvangsfase 15,3 miljoen euro voor uitgetrokken. Voor eind 2010 wordt een evaluatie doorgevoerd door het IWT. Vanaf 2011 kan dan een beheerscontract opgemaakt worden en een aparte begrotingslijst worden gecreëerd met een jaarlijkse dotatie.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering beslist het op te richten onderzoekscentrum voor Translationele Biomedische Innovatie principieel te ondersteunen en keurt de budgettaire startvoorzieningen daarvoor goed. Translationeel biomedisch onderzoek vormt de brug tussen het toepassingsgedreven biomedisch/klinisch onderzoek enerzijds en de patiënt anderzijds, waarbij de kennisoverdracht in beide richtingen cruciaal is: van het onderzoekslabo naar de patiënt en terugkoppeling van de patiënt naar klinisch onderzoek. De Vlaamse minister voor Wetenschap en Innovatie wordt gelast met de opmaak van een steunovereenkomst met het onderzoekscentrum.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit over de toekenning van een forfaitaire subsidie voor informatisering aan initiatieven voor preventieve gezinsondersteuning en voor brandveiligheid aan initiatieven voor kinderopvang. De lokale diensten buurtgerichte opvang worden ook onder het toepassingsgebied van het besluit opgenomen.

Op voorstel van minister Veerle Heeren Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de oprichting van een technische commissie voor de brandveiligheid in de kinderdagverblijven, de initiatieven voor buitenschoolse opvang en de minicrèches, en tot uitbreiding ervan naar de samenwerkende onthaalouders. Nu vallen al deze initiatieven onder het zelfde toepassingsgebied van de regelgeving voor de brandveiligheid.

Op voorstel van minister Veerle Heeren Op 13 februari keurde de Vlaamse Regering het besluit goed over de voorwaarden van financiële ondersteuning van zelfstandige opvangvoorzieningen. Om dit besluit een aantal noodzakelijke verduidelijkende en preciserende aanpassingen te geven, geeft ze nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve principiële goedkeuring aan het aangepaste besluit dat de inkomensgerelateerde opvang bij zelfstandige opvangvoorzieningen regelt.

Op voorstel van minister Veerle Heeren In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering voor het jaar 2009 volgende subsidies toe voor projecten Ouderstage: 160.000 euro aan de vzw Jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel en 170.000 euro aan de vzw Alba in Tildonk. De ouderstage heeft als finaliteit het inzicht van de personen, die het ouderlijke gezag uitoefenen, in het delictplegende gedrag van de minderjarige te verhogen, hen via begeleiding te wijzen op hun verplichtingen als verantwoordelijken voor de opvoeding van hun kinderen en hun verantwoordelijkheidsgevoel te stimuleren.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit van de diensten voor logistieke hulp en aanvullende thuiszorg. Door de integratie van de buurt- en nabijheidsdiensten in diensten voor gezinszorg dreigen sommige diensten hun federale SINE-toelagen voor hun werknemers te verliezen met ingang van 1 januari 2009. De Vlaamse Gemeenschap wil deze gederfde toelagen gedurende een periode van vier jaar (2009-2012) ten laste nemen. Daarom wordt het besluit gewijzigd.

Op voorstel van minister Veerle Heeren In het kader van het preventief gezondheidsbeleid hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring en erkenning van partnerorganisaties en organisaties met terreinwerking via een beheersovereenkomst en de subsidiëring van individuele zorgaanbieders. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Veerle Heeren De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het erkenningsbesluit van departementen en afdelingen medisch toezicht van externe en interne diensten voor preventie en bescherming op het werk. De huidge erkenningscommissie wordt vervangen door een Vlaamse Werkgroep Bedrijfsgezondheidszorg. Het erkennigsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.