Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 30 april 2009

Koninginnedagfestiviteiten in Alkmaar stilgelegd

Naar aanleiding van een ernstig incident met dodelijke slachtoffers tijdens de viering van Koninginnedag in Apeldoorn heeft burgemeester Bruinooge besloten de Koninginnedagfestiviteiten in Alkmaar stil te leggen. Als voorzitter van de Veiligheidsregio/korpsbeheerder heeft Bruinooge zijn collega's in Noord-Holland Noord geadviseerd hetzelfde te doen.

Nadat rond het middaguur een ernstig incident had plaats gevonden in Apeldoorn tijdens de feestelijkheden rond Koninginnedag in aanwezigheid van de Koninklijke familie en werd besloten de feestelijkheden daar af te breken, is ook in Alkmaar besloten deze stil te leggen. Bij dit besluit zijn de volgende stappen genomen:

12.30 u. Bruinooge wordt door collega's geïnformeerd over het incident en overlegt met de korpschef en directeur van de veiligheidsregio over hoe te handelen.

13.15 u. Burgemeester verneemt via tv dat er slachtoffers te betreuren zijn, waarvan twee dodelijk, en besluit de crisisstaf bijeen te roepen.

14:10 u. Besluit: In verband met het incident in Apeldoorn heeft de burgemeester van Alkmaar besloten geen nieuwe festiviteiten te laten starten en lopende activiteiten geleidelijk af te bouwen. Horeca wordt dringend geadviseerd piëteit te tonen.

14:37 u. In afwachting van duidelijkheid over een landelijke richtlijn adviseert de burgemeester als korpsbeheerder de overige gemeenten in de regio om bovenstaande beleidslijn over te nemen.

14:50 u. Nog op te starten activiteiten worden afgelast. De andere, al lopende activiteiten worden door vertegenwoordigers van de crisisstaf persoonlijk bezocht. Organisatoren wordt, gezien datgene wat er in Apeldoorn gebeurd is, dringen verzocht de in de openbare ruimte zichtbare activiteiten af te bouwen uit piëteit met de slachtoffers.

15:00 u. Organisatoren van activiteiten op het Waagplein, Platte Stenen Brug, Breedstraat en Koorstraat zijn akkoord met de afbouw van de buitenactiviteiten. Horeca sluit om 24:00 u.

15:35 u. Besluit vlaginstructie: Vlaggen gaan halfstok en wimpels worden verwijderd.