Gemeente Brummen


Koninklijke onderscheiding voor Eerbekenaar Eldering

(Oorspronkelijke publicatie datum: 30-04-2009)

Joosten feliciteert de heer Eldering

Woensdag 29 april 2009 heeft burgemeester Niels Joosten aan de heer Eldering uit Eerbeek een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg het bijbehorende lintje opgespeld. De huldiging vond plaats in de Kruiskerk aan de Doctor Gunningstraat in Eerbeek.

De heer Eldering is 66 en woont in Eerbeek. Hij is al 52 jaar een enthousiaste postduivenliefhebber. In verenigingsverband vervulde hij diverse functies. Van 1964 tot 1969 was hij bestuurslid van duivenvereniging The Flying Dutchmen in Emmen. Bij duivenclub Snelle Wieken in Hoogeveen bekleedde hij 27 jaar de functie van secretaris en voorzitter. De decorandus was van 1980 tot 1990 bestuurslid en penningmeester van de afdeling Noord van de Nederlandse Bond voor Zaterdagsvliegers. In dezelfde periode was hij secretaris van de FUNN (Fond Unie Noord Nederland), een belangenorganisatie voor liefhebbers van postduiven. Deze club behartigde de belangen van liefhebbers in Noord Nederland die wilden deelnemen aan korte en lange afstandsvluchten, bijvoorbeeld vanaf Barcelona naar Nederland.

In Appelscha was de heer Eldering van 1992 tot 1998 secretaris van duivensportvereniging Oosterwolde. Sinds 2000 is hij secretaris en voorzitter van postduivenvereniging Ons Vermaak in Eerbeek. Vanaf 2005 maakt hij deel uit van het bestuur Regio 2 van de Gelder Overijssels Unie Afdeling 8. Het werkterrein bestaat uit de ker-nen Zutphen, Deventer, Apeldoorn, Zwolle en alle daartussen liggen plaatsen. De heer Eldering is nu voorzitter in zijn huidige woonplaats Eerbeek van duivenvereniging Ons Vermaak.

De heer Eldering was in 1964 betrokken bij jeugd- en jongerenwerk van de Gereformeerde Kerk in Emmen. In de kerk van Pesse was hij ouderling. Van 1983 tot 1985 was hij voorzitter van de bouwcommissie van de bijgebouwen van de kerk in Pesse. Zijn taak was het begeleiden van een vrijwilligersteam van 100 mensen. Hok stimuleerde dit team en trad op als krachtig leider. Daarna was hij voorzitter van de Commissie van Beheer in genoemde kerk. Hij hield zich bezig met de financiën van de kerk maar ook met klussen om en in de kerk. In de Gereformeerde kerk van Appelscha was de heer Eldering vier jaar lid van de zendingscommissie. Deze com-missie is nauw gelieerd aan zending werelddiaconaat en ontwikkelingswerk (ZWO) in arme landen.