2008: Historisch voor Belgische Veevoedersector

30/04/2009 18:00

BEMEFA

Het afgesloten activiteitenjaar 2008 van BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten, kan op vele vlakken historisch genoemd worden!

Historisch omwille van de zeer grote volatiliteit van de grondstoffenprijzen, met eerst een flink stijgende en dan een fors dalende trend. Gelukkig bood de mengvoedersector met haar bufferende en stabiliserende werking enig soelaas. Contracten op middellange en lange termijn kunnen de volatiliteit van de grondstoffenprijzen enigszins temperen. De uitstekende ligging bij de havens maakt het mogelijk een beroep te doen op alternatieve grondstoffen. Voeg daarbovenop de broodnodige creativiteit en flexibiliteit van de sector om nieuwe grondstoffen in te mengen. Deze mix kon de economische schade enigszins beperkt houden.

Historisch ook omwille van het binnenhalen van een onderzoeksproject, voor het opzetten van een creatief opleidingspakket. Innovatie in de vulgarisatie is hier het motto.

Historisch omwille van het verkrijgen van overheidssteun voor innovatieve agro-investeringen (bijv. elektronisch voorschrift voor diergeneesmiddelen) zodat ook de humane geneeskunde ons voorbeeld volgt.

En ten slotte, historisch omwille van het afscheid van een voorzitter, die 4 jaar lang onze vereniging begeleidde, met een zeer hoge dosis creativiteit en ondernemerschap. De heer Patrick Vanden Avenne kon een zeer grote stempel drukken in een toch wel korte termijn.

Zijn opvolger, de heer Marc Huon, neemt het vaandel, met hetzelfde enthousiasme en een karrenvracht ideeën, over.

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 180 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljar d euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

Noot aan de redactie: