Soja voor veevoer: niet uit ontboste gebieden

30/04/2009 18:00

BEMEFA

Met haar nieuw lastenboek 'De productie en levering van mengvoeders op basis van verbruik van gecertificeerde maatschappelijk verantwoorde soja', kortweg mv-soja genoemd, wil BEMEFA een bredere invulling geven aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Geen soja uit ontboste gebieden, degelijk loon voor de sojaboeren en goede landbouwpraktijken zijn de strenge eisen.

De Belgische mengvoedersector, die eveneens als Europese spreekbuis fungeert, heeft in een internationaal gezelschap een standaard uitgewerkt voor maatschappelijk verantwoorde soja. Samen met de sojaproducenten, NGO's, wetenschappers, handel, industrie en banken uit de hele wereld werd deze internationale standaard uitgewerkt, via een uniek proces van open dialoog (www.responsiblesoy.org).

BEMEFA start in 2009 een proefproject voor 100 000 ton jaarequivalent mv-soja. Daartoe werd een eigen lastenboek ontwikkeld: De productie en levering van mengvoeders op basis van verbruik van gecertificeerde maatschappelijk verantwoorde soja. Dit lastenboek werd op de Algemene Vergadering van BEMEFA, op 30/04/09, officieel in gebruik genomen.

Dit pilootproject in 2009 is maar een eerste aanzet. De bedoeling is dat binnen 5 jaar alle aangevoerde soja maatschappelijk verantwoord is! België speelt hier locomotief voor de Europese trein.

Voor meer informatie kan u steeds terecht op http://www.bemefa.be/QualitySystemsBemefa.aspx

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 180 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

Noot aan de redactie: