Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Kunstwerk 'De Schaduw' van Onno Poiesz geplaatst bij OorlogsVerzetsMuseum

Op 14 mei aanstaande, de herdenkingsdag van het bombardement van 14 mei 1940, wordt voor de ingang van het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam een kunstwerk onthuld. 'De Schaduw' is gemaakt door Onno Poiesz en is een schaalmodel van de Heinkel bommenwerper. Met dit vliegtuig werd in 1940 het bombardement uitgevoerd dat tot op de dag van vandaag een schaduw over de stad werpt. Het kunstwerk is van gegoten beton, als verwijzing naar het beton waarmee de stad destijds is herrezen uit het puin. Het kunstwerk wordt op 14 mei om 15.00 uur onthuld door oud-loco-burgemeester Henk van der Pols.

Vorig jaar verhuisde het OorlogsVerzetsMuseum van Katendrecht naar de Coolhaven. Voor het markeren van de ingang kreeg Onno Poiesz opdracht van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam om een ontwerp te maken. Zijn sculptuur is verankerd in de kade voor het museum. Vliegtuigen vormden al langer een motief in zijn werk, omdat het symbolen zijn van onze tijd. Ze worden geassocieerd met vrijheid en met angst, met vooruitgang en met dreiging. Die tegenstellingen verwerkte Poiesz in 'De Schaduw'. Een vliegtuig midden in een stad is een vreemde eend in de bijt - is het neergestort of juist onklaar gemaakt?

De locatie roept tegenstellingen op, de vormgeving van het werk ook. Poiesz stileerde het vliegtuig en gaf het één kleur. Zo is het gereduceerd tot een afspiegeling van zijn eigen werkelijkheid, namelijk het schaalmodel. Het staat er als museumstuk dat het verleden herdenkt, en tegelijk is het herkenbaar als speelgoed. Op deze manier hoopt Poiesz met zijn kunstwerk aan te zetten tot overpeinzingen over heden en verleden.

'De Schaduw' is gemaakt in opdracht van het OorlogsVerzetsMuseum, en mede mogelijk gemaakt door het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.

Locatie:
OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam
Coolhaven 375 (nabij Metrostation Coolhaven)
3015 GC Rotterdam
010 484 8931