Museumvereniging

Persbericht 31 maart 2009

Gratis Entree tijdens Museumweekend in Teylers Museum Lezing, rondleiding en speurtochten

4 en 5 april 2009
---
Maak kennis met het eerste en oudste museum van Nederland tijdens het museumweekend! Op 4 en 5 april is Teylers Museum gratis toegankelijk. Het gehele weekend zijn er speurtochten voor kinderen. Op zondag, 13.00 uur, is er een lezing bij de veelbesproken tentoonstelling De exotische mens. Andere culturen als amusement. Kunsthistorica Esther Schreuder, bekend van haar tentoonstelling Black is beautiful in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, vertelt over Afrikanen als showelement door de eeuwen heen. In De exotische mens als muze belicht Schreuder de bijzondere rol van de donkere mens in de kunst en cultuur. Op zondag 14.00 uur kan men in vogelvlucht langs de hoogtepunten van het museum in een gratis rondleiding.

Teylers Museum is een belevenis voor jong en oud. Hier proef je de sfeer van twee eeuwen terug. Je dwaalt langs historische vitrines, uitsluitend beschenen door daglicht. Elk fossiel, mineraal, wetenschappelijk instrument, schilderij of tekening vertelt zijn eigen verhaal. Alsof je door een encyclopedie bladert!

In de moderne vleugel organiseert het museum altijd interessante tentoonstellingen. Zoals nu, met De exotische mens. Andere culturen als amusement. Vele nationale dagbladen, radio- en televisieprogramma's besteedden al aandacht aan de expositie over volkerenshows: "Wilder dan thuis; andere culturen te kijk in Teylers Museum" "Kijken naar de ondermens", de "Exotische mens als kermisattractie" ; "Importwilden als volksvermaak" "De Ander, dat ben je zelf". Een greep uit de koppen van vele publicaties in de media over de in januari geopende tentoonstelling in Teylers Museum. De expositie laat niet alleen de merkwaardige geschiedenis van het tentoonstellen van andere culturen zien, maar belicht ook onze hedendaagse ideeën daarover. Het kijken naar de ander staat centraal, toen en nu. Te zien zijn prachtige bronzen beelden van Afrikaanse mensen die jaren lang verborgen lagen in de depots van het Afrika museum in Tervuren, kleurrijke affiches, maskers gemaakt van destijds levende mensen, moderne kunstwerken van niet-westerse kunstenaars en veel foto's en films. Televisiefragmenten zoals groeten uit de Rimboe laten ons zien dat het kijken naar de ander van alle tijden is.

De lezing De exotische mens als muze van kunsthistorica Esther Schreuder vindt op zondag 5 april om 13.00 uur plaats in de historische gehoorzaal van het museum en duurt ongeveer drie kwartier. Daarna is er gelegenheid tot vragen stellen. Reserveren is niet nodig (maar let wel: vol = vol). Bezoekers van het museum hebben gratis toegang.
Voor de gratis rondleiding op zondagmiddag om 14.00 uur hoeft niet gereserveerd te worden.

In het museum vinden op dit moment ook de presentaties Papieren bomen (t/m 7 juni 2009) en Help, het geld is op! (Penningenvitrine, t/m 27 september 2009) plaats.


---

Openingstijden Museum : dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 12-17 uur. Toegang : Tijdens Museumweekend gratis. Normaal: 7,00; groepen 5,00; 6 t/m 17 jaar 2,00; CJP 4,00; MK / Haarlem Pas / ICOM /Vereniging Rembrandt gratis. Cultuurkaart geldig Adres : Spaarne 16, Haarlem, tel. 023-516 09 60 Internet : www.teylersmuseum.nl

noot aan de redactie:
Voor meer informatie over de tentoonstelling of fotoaanvragen: Froukje Budding, afdeling Publiekszaken Teylers Museum, T. 023 516 09 71 (rechtstreeks) of T. 023 516 09 60 (algemeen) of pers@teylersmuseum.nl