Pro--Israelische activisten gebruiken valse retour-adressen

04/05/2009 09:04

Stichting Stop de Bezetting

Stichting Stop de Bezetting heeft aangifte gedaan bij de postale recherche, omdat haar postadres valselijk is gebruikt door pro-Israëlische lobbyisten. Stichting Stop de Bezetting, onder voorzitterschap van Gretta Duisenberg, zal gezamenlijk met andere gedupeerden tevens politieaangifte doen.

Na de oproep van de vereniging 'Peace, consumentenvereniging' om Israëlische producten uit de bezette gebieden te boycotten hebben Pro-Israëlische lobbygroepen anoniem het antwoordnummer met haar eigen propaganda bestookt.

De gebruikte briefkaart bevatte onder meer de volgende tekst:

'Dankzij deze antwoordkaart is er weer 44 cent aan extra portokosten van het budget van uw stichting afgetrokken. Goed voorbeeld doet goed volgen. Op naar het faillissement, het zal niet lang meer duren! Koopt Israëlische waar!'

'Peace, consumentenvereniging', zal worden aangeslagen voor de portokosten over vele duizenden valse postkaarten. De volgens de TNT nooit eerder gebruikte oplichtingsmethode wordt beschreven op de website 'Forum van de Vrijheid'. Deze website is voorzien van een foto van Geert Wilders met Hollandse vlag. De website van het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap diende als doorgeefluik van de methode. Hoewel een vorm van oplichting is het actiemiddel vermoedelijk niet strafbaar. Joost Hardeman van Peace acht de boycotactie niettemin geslaagd en denkt de rekening elders te kunnen claimen.

Strafbaar is het valselijk gebruik van het postbusnummer van Stop de Bezetting.

Na de sluiting van het antwoordnummer van de consumentenvereniging lieten pro-Israëlische groepen vervolgens duizenden nieuwe spamkaarten drukken waarop valselijk het retouradres van Stop de Bezetting werd gemeld, waardoor de gehele partij in retour naar dat postbusadres werd verzonden.

Het postbedrijf TNT blijft hierdoor met een rekening van minimaal 5000 spamkaarten zitten. TNT beveiliging neemt de zaak uitermate serieus en doet moeite de daders te achterhalen.

Gietelink van het bestuur Stop de Bezetting:

"Pro-Israëlische lobbyisten hebben het recht hun mening te laten blijken en ons een kaartje met hun boodschap te zenden. Maar een vals retouradres opgeven en geen porto betalen is strafbaar. Door valselijk ons adres als retouradres te gebruiken, proberen zij ons verdacht te maken van een valse boodschap en ontduiking van portokosten. In feite betaald de TNT nu de portokosten van de duizenden pro-Israëlische spamkaarten en die zal proberen de schade op de daders te verhalen. Daarbij vind ik het laf dat dit soort activisten haar mening niet in het openbaar met naam en toenaam bekend maakt en public met ons het debat aangaat'.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl