FrieslandCampina



Arla Foods koopt Nijkerk Dairy van FrieslandCampina

Amersfoort, Nederland4 mei 2009

Europese Commissie en NMa verlenen goedkeuring

De Europese Commissie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa hebben hun goedkeuring verleend aan de koop door de Deense zuivelcoöperatie Arla Foods amba van Nijkerk Dairy B.V. van Koninklijke FrieslandCampina N.V. Ook de ondernemingsraad van Nijkerk Dairy heeft ingestemd met de overdracht van de activiteiten.

De transactie is vandaag, 4 mei 2009 afgerond en omvat de dagverse zuivelactiviteiten van Nijkerk Dairy, de activa (gebouwen, machines e.d.) en de merken Breaker, Milk&Fruit, Kwarkyoghurt en Melkunie. Voor gebruik van het merk Friesche Vlag is een licentieovereenkomst voor een periode van 10 jaar gesloten voor dagverse zuivel in Nederland. De levering van boerderijmelk aan de productielocatie in Nijkerk wordt door FrieslandCampina gegarandeerd tot 1 januari 2017.

Nijkerk Dairy is de nieuwe naam van Friesland Foods Fresh. Nijkerk Dairy produceert melk, karnemelk, yoghurts, vruchtenyoghurts, Kwarkyoghurt, vla's, pappen, Milk&Fruit en Breaker. In Nijkerk, worden de dagverse zuivelproducten geproduceerd onder het merk Friesche Vlag en voor huismerken van supermarkten. Bij Nijkerk Dairy in Nijkerk werken 500 medewerkers, waarvan 150 uitzendkrachten. De omzet bedroeg in 2008 240 miljoen euro.

FrieslandCampina blijft actief op het gebied van dagverse zuivel in Nederland met de activiteiten van FrieslandCampina Dagvers, onder met name het merk Campina. FrieslandCampina blijft zelf in Nederland het merk Friesche Vlag voeren voor langhoudbare zuivel en koffiemelk.

De Europese Commissie stemde op 17 december 2008 in met de fusie tussen Friesland Foods en Campina op voorwaarde dat onder meer de dagverse zuivelactiviteiten in Nijkerk zouden worden verkocht om een te sterke positie van Friesland Campina op de Nederlandse markt voor dagverse zuivel te voorkomen.