Rechtbank Amsterdam


Man veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor doodslag op 85-jarige vrouw

Amsterdam, 4 mei 2009 - De rechtbank Amsterdam heeft vandaag een 62-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaren voor de doodslag op een 85-jarige vrouw in haar woning op 7 december 2007.

De man - een kennis van het slachtoffer - heeft verklaard dat hij de 85-jarige vrouw in paniek een aantal malen op haar hoofd heeft geslagen met een plastic tas met daarin een beugelslot en een dopsleutelset, toen zij ontdekte dat hij een bankpas van haar in zijn hand had. In tegenstelling tot de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat niet kan worden bewezen dat de man het slachtoffer met voorbedachten rade heeft gedood. Hoewel de rechtbank vermoedt dat verdachte niet volledig inzicht heeft gegeven in hetgeen zich in de woning heeft afgespeeld (hij heeft op onderdelen wisselend verklaard en zijn verklaringen stroken niet helemaal met het technisch onderzoek dat in de woning is gedaan) meent de rechtbank dat objectief niet kan worden vastgesteld dat verdachte op enig moment tijd heeft gehad zich te beraden.
Bij de strafoplegging heeft de rechtbank onder meer overwogen dat de man - die niet eerder voor een geweldsdelict met justitie in aanraking kwam - op zeer gewelddadige wijze een bejaarde vrouw van haar leven heeft beroofd. Enkele uren daarna heeft hij geprobeerd bij een pinautomaat geld op te nemen met een bankpas van het slachtoffer.

LJ Nummer

BI2875

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 4 mei 2009 Naar boven