Rode Kruis Belgie


Myanmar één jaar later

Eén jaar na de doortocht van de verwoestende Cycloon Nargis door de Ayeyarwaddy Delta in Myanmar, hebben al meer dan 1 miljoen mensen hulp ontvangen van het Rode Kruis. Toch blijven de uitdagingen voor heropbouw gigantisch. Ook Rode Kruis-Vlaanderen doet zijn bijdrage in de heropbouw.

Tijdens de noodfase van de hulpoperatie werd levensreddende hulp verleend aan meer dan 280.000 gezinnen. Zij kregen hulp op het vlak van beschutting, zuiver water en sanitatie, gezondheid en psychosociale noden. De Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan Verenigingen verdeelde op korte termijn jerrycans (160.000), dekens (155.000), plastic dekzeilen (80.000), tenten voor medische teams (30), warenhuistenten voor de tijdelijke opslag van te verdelen goederen (rubbhalls) (2),gezinspakketten (15.000), hygiënepakketten (80.000), kits met werktuigen voor kleine herstellingswerken aan woningen (hamer, zaag, draad, nagels) (70.000) alsook keukensets met kookpotten en keukengerei (71.300).

De hulpoperatie van het Rode Kruis bevindt zich nu in de fase van herstel en rehabilitatie. Met het oog op het nakende regenseizoen gaat de aandacht vooral naar het ondersteunen van die meest kwetsbare gezinnen die niet in staat waren om hun woonst zelf voldoende te herstellen. Hierbij krijgen ze in eerste instantie een som geld die hen toelaat om bijkomende materialen zoals plastic dekzeilen en gereedschap aan te kopen. Bovendien worden ze, samen met de plaatselijke Rode Kruisvrijwilligers, opgeleid in technieken om de herstelling zo duurzaam mogelijk te maken.

Met de steun van de Internationale Federatie zal het Myanmarese Rode Kruis ook werken aan de herstelling van 24 scholen.

In het kader van een verbeterde gezondheidszorg worden vrijwilligers van de plaatselijke gemeenschappen opgeleid in EHBO en worden voorlichtingscampagnes gevoerd over malaria, TBC, dengue, sexueel overdraagbare ziekten en AIDS. Daarbij wordt ook bijzondere aandacht verleend aan de psycho-sociale noden van de overlevenden.

Ook in het kader van een verbeterde gezondheidssituatie wordt aandacht geschonken aan de voorziening van zuiver water en de correcte afvoer van vervuild water. Zo worden waterzuiveringstabletten verdeeld aan meer dan 50.000 gezinnen, worden 80 waterbronnen hersteld en worden in 100 scholen en gezondheidscentra, latrines voorzien.

Ook voor 8.000 gezinnen zullen er latrines voorzien worden.

Al deze activiteiten kaderen in de rehabilitatiefase van de hulpverlening van het Myanmar RK en de Internationale Federatie.

Rode Kruis-Vlaanderen helpt
Rode Kruis-Vlaanderen heeft dank zij een specifieke inzamelactie een totaal bedrag van 177.904 ⬠kunnen aanwenden als hulp voor de slachtoffers.
Van dit totale bedrag werden in eerste instantie 30.000 jerrycans aangekocht en getransporteerd naar de slachtoffers van de cycloon, dit ten belope van 89.069 â¬.
Het restant werd samen met het Duitse Rode Kruis aangewend voor het opzetten van 6 waterzuiveringseenheden ten behoeve van 7.000 gezinnen (35.000 begunstigden) en verdere ondersteuning van de Rode Kruisherstelwerkzaamheden in Myanmar.

Mechelen, 1 mei 2009