Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Herdenking 4 mei in IJsselmonde

bij het monument in Oud-IJsselmonde

Op maandagavond 4 mei werden bij het monument in Oud-IJsselmonde de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de gewapende conflicten na die tijd herdacht.

Bij het monument vormden vertegenwoordigers van respectievelijk de Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers, de Vereniging Historische Militairia en het Korps Mariniers van de Van Ghentkazerne uit Rotterdam een erewacht.

Er werden kransen gelegd namens namens de Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Zuid door de heer M. v/d Weele, lid VOMI, en Jan v. Welie, namens de deelgemeente IJsselmonde door de heer B. van Hemmen, plv. voorzitter dagelijks bestuur, en Mirkan Tankos, winnaar Siem Heiden sportprijs 2008, namens het comité Herdenking 4 mei IJsselmonde door de heer P. van Rikxoort en mevrouw E.G. de Bruin-Sprado, leden comité, en Joanne Slager, namens de Van Brienenoordschool, adopteerschool van het monument, door Mitchel van Hamburg , Esmay Pepermans, Felicia Bravenboer en Simone Dorrepaal, leerlingen groep 8, namens de kontaktgroep van kerken door de heer J. van Keulen, lid van de kontaktgroep, ds. J. Slager, predikant, en Jasmijn & Ilse Gille.

De heer R. Blokland hield een toespraak namens het namens het comité Herdenking 4 mei IJsselmonde.

Massah Rustom las haar gedicht Dodenherdenkingsdagvoor:

Het is 4 mei, de nationale dodenherdenkingsdag. De dag dat je om je verloren naasten en geliefden treuren mag. De dag, dat we even stil staan bij wat er in het verleden is gebeurd. Dat mensen vanwege hun identiteit werden afgekeurd.

De dag, dat we al onze verlorenen herdenken.
En hun een moment van liefde en aandacht schenken.

De dag, dat we even stil staan, bij wat er gebeurde in toentertijd Dat mensen werden ontnomen van hun vrijheid,
naar aanleiding van hun identiteit.

Deze is voor al die mensen die we zijn verloren. Ik hoop dat jullie mij nu kunnen horen.
We zijn jullie niet vergeten.
En elk jaar doen we jullie voor een moment herleven.

Door jullie in ons achterhoofd te houden,
Weten wij met 17 miljoen man een mooie samenleving te bouwen. Want elk individu is verschillend, ieder heeft zo zijn eigen identiteit.
En toch weten we met z'n allen te genieten van onze vrijheid.

We delen met 17 miljoen verschillende mensen 1 maatschappij. En dat dat vroeger niet kon, herdenken wij vandaag, op 4 mei.

Massah Rustom

De plechtigheid werd afgesloten met een defilé langs het monument.