Ingezonden persbericht


Nr. 114

Hilversum, 23 april 2009

DE MOORD OP MEESTER LOCK OPGEHELDERD
Nooit meer laf - de ontluisterende waarheid van een verzetsheld

Deel I: maandag 4 mei 22:45 uur, Nederland 2 - Deel II: woensdag 6 mei 22.50 uur, Nederland 2

De Evangelische Omroep presenteert een nieuwe tweedelige documentaire van Geertjan Lassche: Nooit meer laf. De Netwerk-onderzoeksjournalist dook in het oorlogsverleden van verzetsheld Gerrit Gunnink, oud-lid van de knokploeg Meppel. Gerrit deed in de Tweede Wereldoorlog alles waar de meeste Nederlanders te bang voor waren, maar waar we vandaag de dag met plaatsvervangende trots naar kijken in films als Zwartboek en Oorlogswinter. Toch voelt Gerrit zichzelf een lafaard. Er zijn een paar gebeurtenissen bij het gewapend verzet waar hij nooit over heeft verteld. De afgelopen dagen was er in de media ruim aandacht voor zijn verhaal in verband met de opgravingen van een vermiste onderduiker. Hierover ziet u meer in deel II van de documentaire. Voor meer informatie: www.nooitmeerlaf.nl

Deel I
In 1944 krijgen Gerrit Gunnink en zijn verzetsvrienden een waarschuwing: even verderop staan landwachters te controleren. De groep besluit de gok te wagen en schiet zich er doorheen. Een week later nemen de Duitsers wraak en wordt een onschuldige schoolmeester voor het oog van zijn gezin vermoord. Gerrit voelt zich al 65 jaar schuldig aan die gebeurtenissen. Waarom? Hoe reageert de familie van de schoolmeester als Gerrit zijn verhaal doet?

Neem voor de zichtkopie van deel I contact op met Aldert Baas, aldert.baas@eo.nl

Deel II
In 1943 beweert het verzet dat een onderduiker spioneert voor de Duitsers. In een vergadering beraadt men zich op deze situatie. Gerrit Gunnink krijgt opdracht deze onderduiker naar Meppel te brengen. De familie van de onderduiker heeft nooit meer iets van hem vernomen. Wat is er gebeurd? Welke rol heeft Gerrit daarin gespeeld?
---

Noot voor redactie,