Gemeente Schiedam


April 2009

Dodenherdenking 4 mei 2009

29 april 2009

Op maandag 4 mei zal zoals ieder jaar de plechtigheid ter herinnering van allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, gehouden worden. De herdenking zal plaatsvinden bij het monument in de Plantage. Ook dit jaar wordt de jeugd op voorstel van burgemeester Verver-Aartsen nauw bij de herdenking betrokken. De burgemeester zal namens het gemeentebestuur, samen met leerlingen van basisschool De Gorzen, als eerste een krans leggen bij het monument.

Programma
19:30 uur
Aanvang van de plechtigheid rond de kranslegging bij het oorlogsmonument aan de Plantage.

De burgemeester van Schiedam, mevrouw Verver-Aartsen, zal een toespraak houden en vervolgens als eerste een krans leggen. Daarna zullen verschillende organisaties een krans of bloemen bij het monument leggen. De Christelijke Muziekvereniging Harpe Davids speelt koraalmuziek en Schiedammer scouts vormen de erewacht en de vlaggenwacht.

Om twee minuten voor acht wordt de Last Post gespeeld. Daarna zullen twee minuten stilte in acht worden genomen. Vervolgens worden het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus gezongen.

Het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus brengt na afloop van de plechtigheid het lied De achttien doden ten gehore. Dit is een door Jos Vranken sr. voor vierstemmig mannenkoor getoonzette versie van het gelijknamige gedicht van Jan Campert. Dit schreef hij als reactie op de fusillade van achttien verzetsmensen op de Waalsdorpervlakte op 13 maart 1941.

Voorafgaand aan de plechtigheid wordt om 19:00 uur een dienst gehouden in de Evangelisch Lutherse Kerk aan de Lange Nieuwstraat 219. Klik hier voor meer informatie.