Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
28 april 2009

Tweede Martens Bouwwedstrijd
Bruggen met dubbele draagkracht

OOSTERHOUT - In de stralende zon bouwden zes teams in acht uur een brug. Niet zomaar een brug. De deelnemers van de Bouwwedstrijd van Martens mochten bij de bouw van de brug uitsluitend gebruik maken van bouwmaterialen uit het assortiment van Martens. Bouwteam 'Het Gras aan de Overkant' van de TU uit Delft bleek deze creatieve bouwkunst het beste te verstaan. Hun brug was goed voor een belasting van 44.500 kg. Dit leverde hen een prijzengeld op van E 30.000.

Veel teams schreven zich in voor de bouwwedstrijd 'De brug naar anders bouwen'. Uiteindelijk voldeden zes teams aan de criteria om aan de wedstrijd deel te nemen: Het Gras aan de Overkant van de TU Delft, Koers van de TU Eindhoven, La Broche Carrée van de (ex)HTS Dordrecht, ABT Samen-Sterk van Ingenieursbureau ABT Delft, Group Brugman van de Duikersvereniging Tilburg en Archisjok van de KU Leuven uit Leuven. De prijs voor de meest innovatieve en creatieve brug werd eveneens gewonnen door het Gras aan de Overkant. Behalve het geldbedrag van E 30.000, ontvingen zij uit handen van jurylid Chris Luyckx van de kunstacademie Mol (België) een grenspaal, die de samenwerking tussen Nederland en België symboliseert. Op de zaterdag genoten ruim duizend bezoekers van de ondertussen welbekende gastvrijheid van Martens.

Criteria

Via de bouwwedstrijd wil Martens Belgische en Nederlandse universiteiten, architectenbureaus, bouwondernemers, constructeurs en hogescholen aanmoedigen om nieuwe invalshoeken te ontdekken bij het hedendaagse bouwen. Het beperkte assortiment aan bouwmaterialen was dan ook niet het enige criterium waaraan de bouwteams zich moesten houden. Ze moesten ook milieuvriendelijk bouwen. De belastbaarheid van hun brug moest met zo weinig mogelijk bouwmaterialen worden bereikt. Aan de bouw moest bovendien een goed doel worden gekoppeld en innovatieve bouwwijzen konden rekenen op een hoge waardering. Al deze criteria tezamen leidden tot bijzonder creatieve bouwwerken. Maar dat ging niet altijd zonder slag of stoot.

Belasting

Vier van de zes teams moesten alles op alles zetten om de brug binnen de bouwtijd op te leveren. Met name het graven in de grond voor de landhoofden van de brug was zwaar en kostte veel tijd. Het team Brugman ondervond nogal wat tegenslag omdat belangrijke elementen het tot twee keer toe begaven bij het hijsen van de betonbuizen. Toch slaagden bijna alle teams erin om hun theoretisch berekende belasting ruim te overtreffen. Het winnende team had een draagkracht berekend van ca 20.000 kg, maar eindigde met een reële belasting van 44.500 kg., die zelfs met stootbelastingen niet stuk te krijgen was. De brug van Team Koers bezweek ook pas bij 37.100 kg.

Het Gras aan de Overkant kon na afronding van de wedstrijd E 20.000 ter beschikking stellen aan het opleidingsinstituut voor blinde geleidehonden. De cheque werd in ontvangst genomen door een slechtziende met geleidehond. De deelnemers gingen naar huis met een rugzak. Dat vond de wedstrijdorganisatie een goede plek om de plannen voor 2010 in te verzamelen.


---