Provincie Overijssel

Alle 25 performances Paal 38 bekend

Op 5 mei presenteren 25 verschillende performers en collectieven in 5 minuten hun interpretatie van het thema `Vrijheid en Identiteit'. Dit is het nationale jaarthema van de viering van de bevrijding. Iedere Overijsselse gemeente vaardigt een eigen performance af, waardoor de hele provincie bij het project betrokken is.

Beeldend kunstenaars, cabaretiers, muzikanten en living statue Paal 38 vindt plaats op het Plein van de Vrijheid, dat op 5 mei voor het provinciehuis te vinden is als onderdeel van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Het plein wordt ingericht als een groot strandpaviljoen met diverse kleinere podia en tentjes waar de 25 kunstenaars 5 keer hun act van 5 minuten zullen uitvoeren. Dat betekent een totaal van niet minder dan 125 performances. De performances worden door alle kunstenaars individueel ontwikkeld, waardoor Paal 38 een grote diversiteit aan verschillende performances biedt. Zo staan op het plein beeldend kunstenaars, cabaretiers, muzikanten en zelfs een living statue.

Bevrijdingsvuur
In 2009 is Overijssel de gastprovincie van de Start Nationale Viering Bevrijding op 5 mei. Dit betekent dat in deze provincie dit jaar extra aandacht wordt besteed aan de betekenis van 4 en 5 mei. Tijdens de officiële opening zal staatssecretaris Frans Timmermans de gebruikelijke 5 Mei lezing in Zwolle houden. Minister-president Balkenende is uitgenodigd om het bevrijdingsvuur te ontsteken.

Paal 38 is één van de projecten die speciaal voor deze Start Nationale Viering Bevrijding is ontwikkeld met behulp van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het openingsdeel van Paal 38 wordt bezocht door een delegatie van officiële genodigden. Het Plein van de Vrijheid is de gehele dag geopend voor de bezoekers van het Bevrijdingsfestival Overijssel. De deelnemerslijst is hier te zien.