Bonnefanten Museum Maastricht

Bonnefantenmuseum Maastricht

André Manuel

7 mei: Live in the Living 3 ­ Luc De Vos (B) en André Manuel (NL) Vooral wegens het niet onaflatende succes met zijn groep Gorki werd zanger- (lied)schrijver Luc De Vos reeds tot Vlaming van de eeuw gebombardeerd. En de Luc De Vos
zegetocht zet zich gestaag voort, want de Gentenaar is productiever dan ooit. Niet alleen in het schrijven van bitterzoete, droogkomische, zwaar melancholieke pop- en rocksongs met een soms torenhoog meezinggehalte, ook in het vlot neerpennen van hilarische krantencolumns en verhalen is en blijft hij actief. De Vos zingt en schrijft op een smakelijke, doorgaans intens grappige manier over de maatschappij en de winnaars en verliezers die daarin rondbazuinen. Meestal zingt hij vanuit het perspectief van de verstotene, de loser zoals u wilt. Waarschijnlijk omdat hij zich, daar, in het beeldige gezelschap van de onbegrepenen, het beste thuis voelt. Het gegeven dat zijn innemende verschijning tegenwoordig steeds vaker op de nationale Vlaamse beeldbuis te bewonderen is zou dus op zijn minst wel ironisch genoemd kunnen worden. 'Gelukkig' bevindt De Vos zich in buurland Nederland nog steeds in de door hem zo geliefde underdogpositie. Exile in Maastricht?
André Manuel (Diepenheim, 1966) is muzikant en cabaretier. In de jaren '80 en '90 André Manuel
speelde hij onder meer met de maatschappijkritische bands Fratsen en Krang. Sinds 2008 treedt hij op met de band "André Manuel & De Ketterse Fanfare". Daarnaast blijft Manuel solo optreden, bijvoorbeeld op de huiskamerconcerten van Live in the Living. Als cabaretier heeft hij een dozijn programma's verzorgd, waaronder Voor God noch Vaderland (2008). André Manuel is vaste columnist in het radioprogramma De Andere Wereld van de IKON.