CDA

Lambert van Nistelrooij: Europees Parlement tegen extra verscherping milieueisen tankstations

Een voorstel in het Europees Parlement om alle 3700 tankstations in Nederland te verplichten om voortaan 90% van de benzinedampen die tijdens het tanken van de auto vrijkomen op te vangen, heeft het gelukkig niet gehaald in de stemming hierover in het Europees Parlement. CDA. Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (milieubeleid) vond dit voornemen onrealistisch en hij en zijn fractie stemden daarom tegen.

Van Nistelrooij meldde zijn bezorgdheid al eerder: "In een aantal lidstaten bestaat al een verplichting om 75% van de benzinedampen op te vangen. In Nederland is dit al sinds 1994 verplicht. De Europese Commissie wil dit percentage opvoeren naar 85% en het Parlement dreigde daar nu een flinke schep bovenop te doen. Ik vind dit niet realistisch. Een aanscherping naar 85% is op termijn technisch haalbaar, maar dan moeten de tankstations ruim de tijd krijgen om hun apparatuur aan te passen, bijvoorbeeld wanneer groot onderhoud is gepland aan de pompsystemen. Pomphouders mogen niet verplicht worden om op korte termijn hun apparatuur aan te passen. We moeten ook oppassen voor extra lasten voor de pomphouder, omdat die damp-retoursystemen natuurlijk regelmatig moeten worden gecontroleerd."

Van Nistelrooij vindt het logisch dat aan tankstations eisen worden gesteld op het gebied van veiligheid en milieu, maar het opvangen van 90% benzinedampen ging te ver.

---