CDA

Ria Oomen-Ruijten over vernieuwde richtlijn zwangerschapsverlof

Ouderschapsverlof van vaders en meemoeders, dat zijn partners van lesbische vrouwen, moet niet worden opgenomen in de nieuwe Europese minimumregels over zwangerschapsverlof. Dit zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (sociale zaken) die hiermee stelling neemt tegen de positie van de PvdA en Groen Links. De nieuwe richtlijn heeft als doel de veiligheid en de gezondheid van werkneemsters tijdens de zwangerschap, na de bevalling en tijdens de periode van borstvoeding te verbeteren.

Ria Oomen-Ruijten: "De vernieuwde richtlijn beschermt zwangere vrouwen beter tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Het is van belang dat vrouwen zo min mogelijk hinder ondervinden in hun carrière en mogelijkheden op de arbeidsmarkt tijdens en na de zwangerschap. Na de stemming in het Europees Parlement moet ook de Raad van Ministers ermee instemmen. Door de richtlijn op te tuigen met allerlei andere zaken zoals ouderschapsverlof, wordt het moeilijker de lidstaten mee te krijgen, met als mogelijk gevolg dat de hele richtlijn in de ijskast wordt gezet met desastreuze gevolgen voor de positie van zwangere vrouwen."

Ria Oomen-Ruijten: "In het Commissievoorstel is de verlenging van het zwangerschapsverlof naar 18 weken voorgesteld, in Nederland is dat momenteel 16 weken. Het Parlement stelt 20 weken voor waarbij het CDA zich aansluit. Ik vind dat er flexibiliteit moet zijn bij de opname van het verlof, voor of na de bevalling. De combinatie van opvoeding en gezin met een baan buitenshuis, vergt betere regels. Deze richtlijn is een goede stap in die richting. Van harte gaat de CDA fractie ook akkoord met het nieuwe voorstel voor meewerkende en zelfstandige zwangere vrouwen."

---