Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Mei

Nederland geëerd voor internationale rampenaanpak

07-05-2009

Nederlands heeft in Brussel een 'Green Star Award' gekregen. Dat is een prijs voor organisaties die zich sterk hebben gemaakt om milieurampen te voorkomen en de milieugevolgen van rampen te bestrijden.

Nederland verdiende de prijs op basis van drie projecten, waarbij het ministerie van VROM een zeer belangrijke rol vervulde. Zo ontwikkelde VROM samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een mobiel meetstation voor rampen met gevaarlijke stoffen. Vanaf 1 september 2008 kunnen deze voertuigen worden ingezet in landen waar een natuur- of milieuramp heeft plaatsgevonden.

Gevaarlijke stoffen
Ook hebben VROM en het RIVM een methode ontwikkeld om eenvoudig inzicht te krijgen in de mogelijke gevolgen van gevaarlijke stoffen die bij natuurrampen vrijkomen. Tot slot organiseerden de ministeries van VROM en Buitenlandse zaken samen met een Zweeds instituut vorig jaar een milieurampentraining in Den Haag.

Verbeterd
Hoe er internationaal wordt gereageerd op humanitaire- en milieurampen is mede dankzij Nederland verbeterd, aldus de jury. De prijs is een gezamenlijk initiatief van de onafhankelijke milieuorganisatie het Internationale Groene Kruis, het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en het VN-kantoor voor de coördinatie van humanitaire hulp (OCHA).

Meer informatie


* Website UNEP: http://www.unep.org/greenstar/
* Nederlandse milieu-expertise wereldwijd inzetbaar bij rampen (niewsbericht, 18-08-2008)