Gemeente Abcoude


Spannende dagen voor de herindeling

Binnen de muren van het gemeentehuis gonst het de afgelopen maanden over vrijwel niks anders dan over de herindeling. De werknemers van de gemeente hebben veelvuldig contact met hun collegas in Breukelen, Loenen en de Ronde Venen en ook de colleges van B&W en de gemeenteraden spreken elkaar regelmatig. Toch is de ophanden zijnde herindeling nog geen gelopen race. Eerst moet er in politiek Den Haag een beslissing worden genomen over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten in het Vecht- en Venengebied.

Vorige maand was de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken op bezoek. De aanwezige Kamerleden hebben zich laten informeren over de verschillende zienswijzen op de herindeling. Zij zijn door een delegatie vanuit de verschillende gemeentes opgevangen en in een grote bus het gebied doorgeleid. Daarna was er een hoorzitting waar maatschappelijke groeperingen hun standpunt hebben verkondigd en waar nodig verhelderd. Nu is het wachten op de beslissing.

Het herindelen van een gemeente gaat middels de wet Arhi. Dit is een formele procedure met een complex stappenplan. Voor het fuseren van een nieuwe gemeente is namelijk een nieuwe wet nodig. De Tweede Kamer vergadert donderdag 14 mei over de herindeling. In de week daarop stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. Wanneer deze uitspraak gedaan is, is het proces nog niet afgerond. In september moet dan nog de Eerste Kamer bepalen of alle procedures juist zijn doorlopen. De beslissing van de Tweede Kamer wijzigen kunnen zij echter niet. Wanneer ook zij hun goedkeuring verlenen, is duidelijk dat gemeente Abcoude aan het eind van 2009 niet langer als zelfstandige gemeente zal bestaan.

Gemeente Abcoude heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij een groot voorstander is van deze herindeling. Wij denken dat door te kiezen voor een grote Groene Hart-gemeente de regio waarvan wij deel uitmaken voor een langere tijd in staat is zichzelf goed en daadkrachtig te besturen. Wij hopen dan ook dat de Tweede Kamer kiest in overeenstemming met het wetsvoorstel dat duidelijk stelt dat Abcoude per 1 januari 2010 fuseert met Breukelen, Loenen en De Ronde Venen. Iedere andere mogelijkheid zien wij als een vorm van dralen, tijdrekken of het niet kiezen voor een sterke buffer tussen Amsterdam en Utrecht.

Met vriendelijke groet,

De burgemeester van Abcoude Jan Streng


---

7 mei 2009