TNO

micro-reactorsysteem voor chemische en farmaceutische industrie

07 mei 2009

TNO en ChemtriX BV ontwikkelen parallel micro-reactorsysteem voor chemische en farmaceutische industrie

TNO en ChemtriX BV hebben een parallel micro-reactorsysteem ontwikkeld voor toepassing in de chemische industrie. Het systeem is makkelijk op te schalen en zorgt voor een hogere opbrengst, betere procescontrole en grotere veiligheid dan de nu gebruikelijke methode. Parallel microreactor system
Parallel microreactor system

Flow chemistry in plaats van batchprocessen

De chemische industrie - met name farmaceutische en fijnchemische bedrijven - vraagt om steeds snellere procesontwikkeling en meer efficiënte productiemethodes. Van oudsher wordt het chemisch proces hier uitgevoerd in batchprocessen. TNO en ChemtriX BV hebben nu een alternatieve aanpak ontwikkeld. In de nieuwe aanpak vinden reacties plaats in de vloeistofstroom in kleine kanalen (ook wel 'flow chemistry' genoemd). Dit leidt tot een hogere opbrengst, betere procescontrole en grotere veiligheid. Uiteindelijk geeft dit een snellere ontwikkelingstijd en een lagere kostprijs per eenheid product.

Opschalen door parallel systeem

De grootste uitdaging van de nieuwe aanpak was het opschalen van chemische processen. Daarom hebben de partners een parallel micro-reactorsysteem ontwikkeld. Het systeem zorgt ervoor dat de kleine micro-reactoren paralles worden geschakeld, zodat op kilogramschaal Actieve Pharmaceutische Ingredienten (APIs) kunnen worden gemaakt.

TNO richt zich op het onderzoek en de ontwikkeling van het systeem. ChemtriX BV is verantwoordelijk voor de commercialisering. Het parallelle micro-reactorsysteem is te bekijken op de stand van TNO op de Achema 2009 in Frankfurt, Duitsland. De innovatie komt nog dit jaar op de markt.
bericht 2009-25
Dit artikel afdrukken Stuur deze pagina door per e-mail Voeg deze pagina toe aan uw favorieten
Contactpersoon
drs%2E%20M%2EJ%2EM%2E%20%28Maarten%29%20L%C3%B6rtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75