EU EC Enterprise


Werkgelegenheid en sociale zaken - Werkgelegenheid - 07/05/2009

Banen redden - een topprioriteit voor de EU

Omdat de werkloosheid inmiddels op een naoorlogse hoogtepunt is, houdt de EU een speciale topconferentie over werkgelegenheid.

Er heerst veel ongerustheid over de sociale gevolgen van de recessie in Europa. In maart zijn in de hele EU meer dan 600 000 mensen op straat gezet en sommige landen waren het toneel van sociale onrust.

Europa heeft van werkgelegenheid een topprioriteit gemaakt, zo zei Commissievoorzitter Barroso na afloop van de gesprekken in Praag van vandaag. Hij wil dat er meer wordt gedaan aan de om zich heen grijpende werkloosheid.

Werkgelegenheidscommissaris Spidla benadrukte dat de EU alles op alles moet zetten om de gevolgen van de recessie voor de werknemers te beperken. Het Europees Sociaal Fonds Deutsch English français en Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de slachtoffers van de crisis te helpen.

Bedrijven wordt gevraagd hun personeel korter te laten te werken in plaats van hen meteen te ontslaan. De werknemers zouden de extra tijd kunnen gebruiken om zich bij te scholen. Vooral in Duitse bedrijven gebeurt dit al.

Ze moeten ook meer mogelijkheden scheppen voor leercontracten en leerwerktrajecten en meer stagiairs in dienst nemen, zodat jongeren, en vooral schoolverlaters, daarna gemakkelijker een baan vinden. De werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar bedraagt in Europa al meer dan 17% - meer dan twee keer het gemiddelde - en zal in sommige EU-landen zelfs boven de 30% uitkomen. De opleidingsstelsels moeten worden afgestemd op beroepen waarnaar de vraag het hoogst is.

Ook hulp voor startende bedrijven kan jongeren en werkzoekenden aan de bak helpen.

De top in Praag is georganiseerd door de regering van Tsjechië, momenteel voorzitter van de EU, in samenwerking met de twee opvolgers
- Zweden en Spanje. Ook de werkgevers en de vakbonden waren vertegenwoordigd. De Commissie zal de belangrijkste conclusies cestina English français in juni aan de vergadering van EU-leiders voorleggen.

De economie krimpt nog steeds, waardoor de werkloosheid in de 27 EU-landen is gestegen van 8,1% in februari tot 8,3% in maart. Er zitten nu 20 miljoen mensen zonder werk, 4 miljoen meer dan een jaar geleden. In de eurozone is het werkloosheidscijfer van 8,7% naar 8,9% geklommen.

En de top is waarschijnlijk nog niet bereikt. Verwacht wordt dat de werkloosheid in de eurozone eind 2010 11,5% zal bedragen, een naoorlogs record.

"We kunnen niet verhinderen dat de werkloosheid door de crisis toeneemt," aldus Barroso. "Maar door snel te handelen kunnen we het banenverlies beperken en miljoenen mensen helpen nieuw en beter werk te vinden."

Lees meer over hoe de EU de sociale gevolgen van de crisis aanpakt.


* Live vanaf de werkgelegenheidstop