Ingezonden persbericht


Published: 08:00 07.05.2009 GMT+2 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

OncoMethylome Sciences geeft eerste Business Update voor 2009

Luik (België) - 7 mei 2009, 08u00 MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA), een innovatief bedrijf gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek, geeft vandaag zijn business update over het eerste kwartaal van 2009. Het bedrijf geeft daarmee een overzicht van zijn financiële situatie en een samenvatting van de operationele activiteiten tijdens deze periode.

Q1 2009 operationele activiteiten


* Opstart van Methylatiespecifieke PCR (MSP) MGMT- tests voor Merck KGaA in hun klinische studies over het gebruik van Cilengitide
* De Amerikaanse 'Radiotherapy Oncology Group' (RTOG) sloot een overeenkomst voor het gebruik van MGMT-gen methylatietests in een inmiddels opgestarte fase III klinische studie over het gebruik van Avastin
* Start van de samenwerking met een niet nader genoemd farmaceutisch bedrijf voor de identificatie en validatie van methylatiebiomerkers voor een belangrijk bestaand geneesmiddel tegen kanker
* Voorbereidingen voor de lancering tijdens het tweede kwartaal van 2009 van een multicenter klinische studie van 5000 bijkomende patienten voor de validatie van OncoMethylome's bloedtest voor screening op colorectale kanker
* Vooruitgang in het onderzoek en de ontwikkeling van verscheidene diagnostische producten.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat OncoMethylome's MGMT-methylatietest de reactie van patiënten met hersenkanker (glioblastoma) op de meest gebruikte middelen voor de behandeling van deze kanker kan voorspellen. Tijdens het 1ste kwartaal van 2009 is Merck KGaA begonnen met het gebruik van OncoMethylome's MGMT- test in zijn klinische studies over patiënten met glioblastoma en Cilengitide, een geneesmiddel van Merck. Tijdens hetzelfde kwartaal ging de Amerikaanse RTOG ('Radiotherapy Oncology Group') akkoord om te testen op MGMT- methylatie in een grote studie over het gebruik van Avastin, een geneesmiddel van Genentech-Roche, door patiënten met glioblastoma. OncoMethylome's MGMT- test wordt reeds gebruikt door verscheidene farmaceutische bedrijven zoals Schering-Plough Corp., in hun klinische studies naar geneesmiddelen. Sinds eind 2008 brengt Laboratory Corporation of America Holdings ("LabCorp") de MGMT-test met de technologie van OncoMethylome in Noord-Amerika op de markt.

In 2008 heeft OncoMethylome meer dan 2000 patiënten opgenomen in een klinische studie voor zijn bloedtest voor screening op colorectale kanker. Vanaf mei 2009 wordt deze studie uitgebreid met bijkomende centra en zullen 5000 bijkomende patiënten worden opgenomen in de studie. OncoMethylome werkt verder aan de ontwikkeling van verscheidene andere diagnostische tests en tests voor het personaliseren van behandelingen. Er werd goede vooruitgang geboekt in Q1 bij de ontwikkeling van alle tests. Het bedrijf boekte vooral vooruitgang met zijn urinetest voor het opsporen van blaaskanker. Deze test toont een sensitiviteit én specificiteit van meer dan 90%.

De huidige prioriteiten voor OncoMethylome betreffen het selecteren van een commerciële partner voor de ontwikkeling van een kit voor zijn bloedtest voor screening op colorectale kanker. Bovendien ontwikkelt OncoMethylome zelf kits voor sommige van zijn producten voor de Europese markt.

Voornaamste niet-gecontroleerde financiële resultaten op 31.03.2009

Bedragen voor de afgelopen drie maanden
In duizenden euro's
31 maart 2009
31 maart 2008
Opbrengsten
688
765
EBITDA Winst (Verlies)
(2.868)
(3.189)
EBIT Exploitatiewinst (Verlies)
(3.095)
(3.439)
Nettowinst (Verlies)
(2.936)
(3.321)
Cash en equivalente middelen
26.433
27.175

Opbrengsten in Q1 2008 bestonden o.a. uit een éénmalige vooruitbetaling volgend op het tekenen van een commerciële overeenkomst, terwijl de Q1 gegevens uit 2009 geen dergelijke vooruitbetaling of mijlpaalbetaling bevatten. Het nettoverlies werd verminderd in Q1 2009 dankzij kostenbeparende maatregelen gedurende deze periode.

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome heeft een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit tien producten en een solide staat van dienst wat betreft partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, Merck KgaA, de afdeling BioScience van Millipore Corporation, EXACT Sciences Corp en Qiagen. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie uitgevonden aan de Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Philip Devine
Tel. +32-479-505-885
ir@oncomethylome.com
www.oncomethylome.com