Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Arnhem, 7 mei 2009

Toneelgroep Oostpool heeft een druk seizoen voor de boeg. Het gezelschap presenteert in het seizoen 2009/10 vier nieuwe producties: Wachten op Godot (Samuel Beckett), Orlando (Virginia Woolf), Van de brug af gezien (Arthur Miller), Er moet licht zijn (Hannah van Wieringen), gemaakt met de vaste spelersgroep en enkele gastacteurs. Naast deze reguliere producties wordt Club Oostpool, de culturele nachtclub van Arnhem, voortgezet en de eerste 'coming of age jongerenvoorstelling' gemaakt.

Al in oktober 2009 vindt de première plaats van Becketts moderne klassieker Wachten op Godot. Een regie van Erik Whien gemaakt voor de vlakkevloertheaters. In november ziet in de schouwburgen Orlando het daglicht, Virginia Woolfs ode aan de liefde, in een bewerking van Joeri Vos. De regie is in handen van Marcus Azzini met Maria Kraakman in de titelrol. Deze voorstelling wordt gemaakt voor de grote zalen van de Nederlandse theaters. Erik Whien ensceneert daarna in februari 2010 Arthur Millers Van de brug af gezien. Een moderne tragedie, met onder andere Ali Ben Horsting en Kirsten Mulder. Parallel hieraan speelt Er moet licht zijn, een nieuw stuk van Hannah van Wieringen speciaal geschreven voor Marcus Azzini. Het stuk is te zien in de vlakkevloerzalen, waaronder het eigen huis van Toneelgroep Oostpool. Tenslotte start Toneelgroep Oostpool dit jaar met de eerste 'coming of age jongerenvoorstelling', waarin 60 leerlingen uit het voortgezet onderwijs gedurende het hele seizoen 2009/10 aan een professionele theatervoorstelling werken. Deze jongerenvoorstelling is getiteld Verona aan de Rijn en is gebaseerd op de Shakespeare klassieker Romeo & Julia. De voorstelling wordt gepresenteerd in mei 2010 in Huis Oostpool.

Speelperiodes voorstellingen:
Wachten op Godot 6 oktober t/m 13 december 2009 (tournee vlakke vloer) Orlando 4 november t/m 22 december 2009 (tournee grote zalen) Er moet licht zijn 9 februari t/m 10 april 2010 (tournee vlakke vloer) Van de brug af gezien 27 februari t/m 25 april 2010 (tournee grote zalen) Verona aan de Rijn 7 t/m 16 mei 2010 (Huis Oostpool) Club Oostpool za 31 oktober 2009, za 20 maart 2010, za 22 mei 2010 (Huis Oostpool)

Verder:
Anoniem (gastproductie door Productiehuis Rotterdam, monoloog door Maria Kraakman te zien in Huis Oostpool) - 11 en 12 september 2009 Acteurs met een koel hoofd (reprise /scholierenvoorstelling, tournee langs scholen) - 28 september t/m 16 oktober 2009 Koken met Elvis (Hit & Run trailervoorstelling, tournee langs scholen) - 8 maart t/m 16 april 2010

Over Toneelgroep Oostpool
Toneelgroep Oostpool uit Arnhem is een vitaal gezelschap van een nieuwe generatie toneelmakers die hun persoonlijke thema's in relatie brengen tot de grote gebeurtenissen in een gefragmenteerde, complexe, grote wereld. Een wereld waar we greep op denken te hebben via technologie, politiek en ratio, maar die steeds weer ongrijpbaar blijkt te zijn. Het gezelschap is een van de acht grotere toneelgezelschappen van Nederland en maakt als zodanig deel uit van de basisinfrastructuur voor Nederlands theater. Toneelgroep Oostpool speelt in schouwburgen, vlakkevloertheaters, op locatie en bovenal in het eigen Huis Oostpool in Arnhem. Per jaar worden vijf à zes producties uitgebracht. Marcus Azzini en Erik Whien zijn sinds 2009 aangesteld als huisregisseurs, die werken onder artistiek directeur Rob Klinkenberg en er is een vast ensemble van zeven acteurs.

Einde persbericht -------------------------------------------------------------------------------