Syntens

Makkelijker toegang tot de Chinese markt

De provincies Gelderland en Overijssel willen hun bedrijfsleven en kennisinstellingen behulpzaam zijn bij het verkrijgen van toegang tot de Chinese markt. Met het oog daarop wordt sinds 1999 elk jaar een economische missie naar China georganiseerd. De volgende missie vindt plaats van 8 tot en met 23 mei 2009 en staat onder leiding van bestuurders uit de provincies Gelderland en Overijssel. De missie wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de EVD, de gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Enschede en Wageningen en de Kamer van Koophandel Oost-Nederland.

De doelstelling van beide provincies en hun partners is om het midden- en kleinbedrijf en de kennisinstellingen te laten profiteren van de intensieve relaties die in de loop der jaren zijn opgebouwd. Op die wijze wil men u behulpzaam zijn bij het (verder) betreden van deze moeilijke markt om zo uw kansen om in dit land zaken te vergroten. Er zijn uitstekende contacten met de provincies Fujian, Hubei, Shandong en Liaoning.

Fujian: meest geavanceerd
De provincie Fujian is gelegen aan de zuid-oostkust van China tegenover Taiwan. Fujian heeft 45 miljoen inwoners en behoort tot de meest geavanceerde zuidelijk gelegen provincies.

Met deze provincie bestaan goede contacten, ook vanuit het bedrijfsleven en Wageningen UR. De belangrijkste steden in Fujian zijn: de hoofdstad Fuzhou, de havenstad Xiamen en de universiteitsstad Zhangzhou, die een relatie heeft met Wageningen. In Fuzhou en Xiamen wordt de missie geleid door de Commissaris van de Koningin en de gedeputeerde Economische Zaken van Gelderland, in Zhangzhou door de burgemeester van Wageningen.

Hubei: belangrijk aandachtsgebied
De provincie Hubei is centraal gelegen in China. Hubei heeft zestig miljoen inwoners, is vier keer zo groot als Nederland en is één van de belangrijkste aandachtsgebieden vanuit de centrale overheid in Beijing voor de komende vijf jaar. De belangrijkste steden zijn de hoofdstad Wuhan, die een relatie heeft met Arnhem en de stad Yichang, bekend van de Drie Kloven Dam, die een relatie heeft met Apeldoorn. Beide steden zijn gelegen aan de Yangtze River. In Wuhan wordt de missie geleid door de Commissaris van de Koningin en de gedeputeerde Economische Zaken van Gelderland: in Yichang door de (loco-)burgemeester van Apeldoorn.

Shandong: food
De provincie Shandong is gelegen aan de noord-oostkust van China met een kustlijn van ruim 3.000 km. Shandong heeft 93 miljoen inwoners, is vijf keer zo groot als Nederland en is nr. 1 op het gebied van food en food-processing in China. De belangrijkste steden zijn de hoofdstad Jinan en het logistieke centrum Qingdao (tiende havenstad van de wereld). In Shandong zal de missie worden geleid door de Commissaris van de Koningin en de gedeputeerde Economische Zaken van Gelderland.

Liaoning: maakindustrie en ICT
De provincie Liaoning ligt in het noorden van China, boven de provincie Shandong. De hoofdstad Shenyang en de havenstad Dalian zijn de grootste en bekendste steden. Deze provincie is vier keer zo groot als Nederland en heeft ruim vijftig miljoen inwoners. Shenyang is vooral van belang voor de maakindustrie. Dalian heeft een relatie met Enschede en beschikt over een ICT sector die als de belangrijkste in China geldt. In Shenyang zal de gedeputeerde Economische Zaken van Overijssel de missie leiden, in Dalian de burgemeester van Enschede.

Behoefte aan kennis
Alle vier provincies hebben te maken met grote problemen op het gebied van milieu(vervuiling), water(vervuiling, schaarste en overstromingen) en energie(inefficiënte opwekking/voorziening), naast een grote behoefte aan kapitaalgoederen, technologie en kennis. Tot de meest kansrijke sectoren worden gerekend: milieutechnologie w.o. afvalverwerking, watertechnologie w.o. drink/industrie/waste-water, energietechnologie, food/foodprocessing/life sciences, technology/metaal/machinebouw, health/gezondheidszorg, ICT, toerisme, zakelijke dienstverlening en logistiek.

Vijftien dagen
Het programma voorziet in een reis van in totaal vijftien dagen. De mogelijkheid bestaat om aan een deel van de missie deel te nemen. De kosten voor de gehele missie bedragen ca. ⬠4.000,-.

De provincies Gelderland en Overijssel en hun partners nodigen u graag uit om voor 1 maart kenbaar te maken of u belangstelling heeft om aan deze missie deel te nemen. Indien dit het geval is, kunt u dit melden aan de heer De Jong van de afdeling Economische Zaken, bij voorkeur per e-mail: p.de.jong@prv.gelderland.nl. Voor nadere informatie is hij telefonisch bereikbaar op (026) 359 91 40 of op 06 50 273 027.