Red Bull Cliff Diving Series duikt in Rotterdamse Maas

03/04/2009 11:03

Red Bull Nederland BV

Wat ooit begon op de meest idyllische, tropische plekken op aarde brengt Red Bull op zaterdag 20 juni naar het centrum van Rotterdam. Fysiek meesterschap, pure esthetiek, dodelijke stilte en extreme spanning - zijn de ingrediënten van de Red Bull Cliff Diving Series 2009. Van mei tot en met september worden 's werelds beste cliff divers uitgedaagd om op unieke locaties in acht verschillende landen te strijden om het kampioenschap. Rotterdam is de tweede stop in de series; 12 duikers gaan tot het uiterste tijdens een 27.5 meter hoge sprong van de Stoombok Simson (Havenmuseum - Leuvehaven), waarbij een perfecte landing in rivier de Maas cruciaal is.

Cliff Diving kent zijn oorsprong in Maui, waar Koning Kahekili in de 18de eeuw groot liefhebber was van deze extreme sport. Zijn bekendheid heeft de sport voornamelijk te danken aan de parelduikers die in de jaren '30 in Acapulco, Mexico van de cliffs van La Quebrada de zee indoken. In 2009 pakt Red Bull samen met de beste cliff divers de sport verder op en organiseert een Series door Europa. Nooit eerder werd in een serie van acht wedstrijden met sprongen van 26-28 meter hoogte gestreden om een kampioenschap. Nooit eerder werden cliffs afgewisseld door obstakels in stedelijke settings, waaronder de historische drijvende gele kraan in centrum Rotterdam. Red Bull Cliff Diving Series vraagt om scherpte en opperste concentratie van de beste cliff divers ter wereld.

"Een perfecte beheersing van lichaam en geest is een vereiste vanwege de extreme hoogte van de afzet en de enorme kracht van het neerkomen in het water. Deze kracht is negen keer sterker dan bij het springen van een 10 meter hoge duikplank", vertelt negenvoudig wereldkampioen Orlando Duque, "zwaartekracht accelereert ons in 3 seconde van 0 naar 100 km/u, het water brengt de vaart binnen 4 meter weer terug naar 0." Duque behoort tot een van weinige atleten die fysiek en mentaal in staat is deze sport op top niveau te beoefenen. Naast hem nemen 11 andere cliff divers uit negen verschillende landen - onder hen wereld en nationale kampioenen en record houders - waaronder Australië (Steve Black) Amerika (Kent De Mond), Colombia (Orlando Duque, Eber Pava), Rusland (Artem Silchenko), Oekraïne (Andrej Ignatenko, Vyacheslav Polyeshchuk), Luxemburg (Alain Kohl), UK (Gary Hunt), Frankrijk (Hassan Mouti en Cyrille Oumedjkane) en Tsjechië (Mikhal Navratil) deel aan de Red Bull Cliff Diving Series 2009.

Op 8 mei wordt gestart in La Rochelle (FRA), de series vervolgt zich in Nederland (Rotterdam), Kroatië (Dubrovnik), Italië (Polignano a Mare), Turkije (Antalya), Duitsland, Zwitserland (Vierwaldstättersee) en sluit af met de grote finale in Griekenland (Athene) op 20 September.

Orlando Duque kijkt uit naar de start van de series: "Het kampioenschap daagt ons uit tot het uiterste te gaan in een acrobatische sprong van 26-28 meter. Met 8 stops op een rij met daarbinnen de totaal nieuwe 'stedelijke' stops in Nederland en Duitsland, worden wij zowel lichamelijk als geestelijk tot het uiterst gedreven".

ATLETEN

Orlando Duque COL Nine times world champion

Steve Black AUST World Cliff Diving Champion 2008

Kent De Mond USA 6th Marmeeting 2008

Gary Hunt UK 3rd Commonwealth Games 10m Synchro 2006

Andrey Ignatenko UKR 3rd & 5th at the Red Bull Cliff Diving

Wolfgangsee 2005, 2008

Alain Kohl LUX 5th in the Cliff Diving World Championship2006

Hassan Mouti FRA 7th at the High Diving World Cup

Cyrille Oumedjkane FRA 2nd at the Cliff diving in Acapulco 2006

Eber Pava COL South American champion

winner Acapulco Xtreme Diving 07

Vyacheslav Polyeshchuk UKR

Mikhal Navratil CZE

Artem Silchenko RUS record holder in participations at the world cup

World Cliff Diving Champion 2006

KALENDER EN LOCATIES


8 Mei La Rochelle FRA


20 Juni Rotterdam NED


11 Juli Dubrovnik CRO


26 Juli Polignano a Mare ITA


8 Augustus Antalya TUR


29 Augustus tbc GER


5 September Vierwaldstättersee SUI


20 September Athens GRE

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.redbullcliffdiving.com