8 mei: Europees debat kredietcrisis, Maastricht

09/04/2009 15:07

Europees Parlement Den Haag

DEBATCAFE 8 MEI 2009

Kredietcrisis: innovatie of frustratie? AAN JOU DE KEUS!

Interactief publieksdebat in het kader van Europadag (9 mei) en de Europese Verkiezingen (4 juni)

Op 9 mei 1950 lichtte Robert Schuman zijn voorstel toe om een georganiseerd Europa tot stand te brengen, dat hij als een onmisbaar element zag voor de handhaving van vreedzame betrekkingen tussen de landen. Met dit voorstel, dat bekend staat als "de verklaring van Schuman", werd het startschot gegeven voor de Europese opbouw, die uiteindelijk heeft geleid tot wat vandaag de Europese Unie is. Inmiddels is 9 mei uitgegroeid tot een echt Europees symbool (Europadag), dat net zoals de vlag, het logo en de eenheidsmunt (de euro), de politieke eenheid van de Europese Unie symboliseert. Ter gelegenheid van de Europadag worden allerlei evenementen en festiviteiten georganiseerd, die Europa dichter bij zijn burgers en de Europese volkeren dichter bij elkaar brengen.

In dit kader en in het kader van de Europese Verkiezingen op 4 juni aanstaande vindt op vrijdagavond 8 mei het debatcafé "Kredietcrisis: innovatie of frustratie? AAN JOU DE KEUS!" plaats. Dit debatcafé wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut in opdracht van het Europees Parlement Bureau Nederland. Met de Europese Verkiezingen in het vooruitzicht wil het Europees Parlement burgers graag duidelijk maken dat er iets te kiezen valt. Door met elkaar in debat te gaan, krijgen mensen de gelegenheid hun mening kenbaar te maken en te laten horen wat er leeft onder het publiek.

Op 8 mei 2009 staat het debatcafé in het teken van de kredietcrisis. Zo'n driekwart van de jongeren lijkt zich hierover weinig druk te maken. Maar is dat terecht of onterecht? Is er na de studie nog wel een baan te vinden, als de arbeidsmarkt volledig op slot zit? Of ben je toe aan een huis kopen, wat door de dalende huizenprijzen en dalende rente haalbaar lijkt? Dan blijkt de bank niet thuis te geven voor een hypotheek. Aan de hand van deze en andere actuele en controversiële thema's worden zowel de gastsprekers als het aanwezige publiek uitgedaagd na te denken over de pittige stellingen en vooral hierover mee te praten.

Geïnteresseerden hoeven geen kennis van debatteren te hebben, een eigen mening is meer dan voldoende. Een ieder is vanaf 19.00 uur van harte welkom in La Bonbonnière in Maastricht. Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut) treedt op als debatleider.

Gastsprekers:

Jeroen de Glas, Voorzitter FNV Jong

Ria Oomen-Ruijten, Europarlementariër CDA

Pim van Ballekom, Kandidaat Europarlementariër VVD

Marijke Clerx, Kandidaat Europarlementariër PVDA

Bert Jongen, Gemeenteraadslid D66

Wanneer:

Vrijdag 8 mei 2009, 19.30 uur,

café open: 19.00 uur

Waar:

La Bonbonnière, Achter de Comedie 1, Maastricht

Organisatie :

Nederlands Debat Instituut i.o.v. / i.s.m. Bureau Europees Parlement

Toegang:

GRATIS, aanmelding kan via jong@debatinstituut.nl (is niet verplicht)

Informatie:

Nederlands Debat Instituut, Lianne de Jong, 035 - 625 20 50,

www.debatinstituut.nl

en

Bureau Europees Parlement, Danny de Paepe, 070 - 313 54 00,

www.europeesparlement.nl en www.verkiezingen2009.eu