Gemeente Weert

29 april 2009

Wieken terug op de molen gezet

RESTAURATIE SINT JANSMOLEN VOLTOOID

Na een half jaar restauratiewerkzaamheden wordt de Sint Jansmolen in Stramproy op vrijdag 8 mei feestelijk in gebruik genomen. Als de wind meezit, dan zullen de wieken als vanouds draaien en wordt er weer graan gemalen. De openingshandeling is een spectaculair technisch hoogstandje. De Sint Jansmolen is een zogenaamde standaardmolen wat wil zeggen dat de romp balanceert op een standaard (de molenstaak). Het gehele molenhuis kan dus rond gedraaid worden om hiermee de molen in de juiste windrichting te zetten, het zogenaamde kruien. Om de Sint Jansmolen na restauratie feestelijk te openen, kruien wethouder Harry Coolen, molenaar Math Beeren en Harrie Steeghs van de Molenstichting Weerterland, de molen om de wieken in de wind te zetten.

Voor de restauratie waren nogal ingrijpende maatregelen nodig. Zo heeft de molen sinds vorig najaar nog maar twee wieken. Dat komt omdat de andere twee wieken (of eigenlijk één doorgaande roede) zo slecht waren, dat ze moesten worden vervangen. Als alles meezit, wordt de nieuwe roede op dinsdag 5 mei (tussen 9.00 en 10.00 uur) weer op zijn plaats gebracht. Dan ziet de Sint Jan er weer uit als een complete molen. Voorafgaand aan de nationale Molendagen van 9 en 10 mei, wordt op vrijdag 8 mei de St. Jansmolen feestelijk opgeleverd.

Ingrijpende restauratie
De afgelopen maanden kreeg de Sint Jansmolen ondermeer twee nieuwe wieken, een nieuwe buitentrap en nieuwe schaliën (een soort houten leien) op het dak. Het gaande werk van de molen (de draaiende delen van het molenmechaniek) is onderhanden genomen en een deel van het metselwerk waarop de molen rust, moest vernieuwd worden. Verder werd de molen tegen houtworm behandeld en is de houten constructie op diverse plaatsen gerepareerd. Ook is de molen helemaal geschilderd. Het was inmiddels 40 jaar geleden dat deze molen aan de rand van Stramproy voor het laatst een dergelijke omvangrijke opknapbeurt onderging. Het karwei kostte ruim E100.000,- en is betaald door de gemeente Weert, terwijl het rijk en de provincie subsidie voor deze restauratie beschikbaar stelden. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Adriaens Molenbouw, schildersbedrijf Sjef Smeets en dakdekkersbedrijf Verkoelen, allen uit Weert, en aannemersbedrijf Loven uit Roermond.

Feestelijke oplevering
Op vrijdag 8 mei aanstaande, de vooravond van de nationale Molen- en gemalendag, is de feestelijke oplevering van de Sint Jansmolen. Om 16.00 uur is, na enkele toespraken, een aantal vreugdeschoten van schutterij St. Catharina te horen. Pastoor Notermans zal de molen, voor de officiële ingebruikname, plechtig inzegenen. Het kruien als officiële starthandeling, wordt rond 16.30 uur verricht door wethouder Harry Coolen, molenaar Math Beeren en Harrie Steeghs van de Molenstichting Weerterland. Ook wordt door de Molenstichting Weerterland het boek over de geschiedenis van de Sint Jansmolen van Jac van de Winkel gepresenteerd. Alle feestelijkheden rond de heropening van de Sint Jansmolen worden georganiseerd in nauwe samenwerking tussen de Molenstichting Weerterland, de gemeente Weert en de Dorpsraad Stramproy. De molenaar zal na de oplevering rondleidingen door de molen geven. In de toekomst blijft het voor iedereen mogelijk om de molen te bezoeken: als de blauwe wimpel aan de molen is bevestigd, dan is de molen geopend.

Molen bezoeken tijdens de Molendag
In het weekend van 9 en 10 mei is het nationale Molen- en gemalendag. Dat is een goede gelegenheid om de Sint Jansmolen te bezoeken. De molenaar staat klaar om geïnteresseerden rond te leiden. De Molenstichting Weerterland heeft ter gelegenheid van deze dagen een fietsroute gemaakt. Deze 22 kilometer lange route voert langs de twee windmolens en de watermolen van Stramproy, de windmolens van Molenbeersel en de watermolen van Haler-Uffelse. Naast een uitvoerige routebeschrijving is ook de beschrijving opgenomen van circa twintig monumenten waar men onderweg langskomt. Voor meer informatie over molens die deze dagen in de regio geopend zijn, wordt verwezen naar de website www.molensinweert.nl.


---------------------------------



Gemeente Weert