Gemeente Enkhuizen

Open dag Bronstijd-opgraving Kadijken

foto archeologen aan het werk in Kadijken De gemeente Enkhuizen nodigt iedere geĂŻnteresseerde uit om op 8 mei aanstaande van 11.00 tot 16.00 uur de Open dag te bezoeken rond de archeologische opgraving van het Brondstijd-dorp op het nieuwbouwterrein Kadijken Buiten Veste aan de Haling in Enkhuizen.
In opdracht van Kadijken VOF graaft ADC ArcheoProjecten van begin januari tot half mei 2009 op deze locatie. Een grote hoeveelheid bewoningssporen uit de Midden-Bronstijd is aan het licht gekomen. Tijdens de open dag kunnen bezoekers de archeologen aan het werk zien en een rondleiding krijgen van een archeoloog. Ook is er een vitrine ingericht met vondsten. Wij adviseren de bezoekers om vooral op de fiets te komen, want er is beperkt parkeergelegenheid.

Bronstijddorp

Uit eerdere opgravingen weten we dat dit deel van West-Friesland in de Midden-Bronstijd al dichtbevolkt was. Op de stroomruggen van oude kreken leefden de bewoners van veeteelt, graanverbouw en visvangst. De verwachting was dat ter hoogte van het plangebied niet gewoond werd, maar wel bijvoorbeeld geakkerd. Al snel bleek dat het toch ging om de woonplaats, in het onderzochte gebied zijn inmiddels zeven woonerven gevonden. De erven bestonden uit omgreppelde huizen van 20 bij 6 meter, waterputten en cirkelvormige structuren. Die cirkels waren omgeven door een krans van kuilen of een greppel en lijken voor oogst- of hooiopslag gediend te hebben.

Botten, potten en vreemde planken

Bijzondere vondsten waren een grafheuvel met de bijzetting van een jonge man en vier opmerkelijke houten, doorboorde planken die onderin waterputten zijn gevonden. Straks als de archeologen en de vondsten binnen bestudeerd gaan worden, wordt hun gebruiksdoel wellicht ontrafeld. Verder zijn er veel botten gevonden, bijvoorbeeld van honden, vogels, vissen en wat fragmenten van menselijk bot.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl