Ingezonden persbericht


TONY BLAIR NAAR NEDERLAND OM TE PRATEN OVER OPLOSSINGEN VOOR HET KLIMAAT

Op uitnodiging van de Nationale Postcode Loterij is oud-premier Tony Blair van Groot Brittannië op vrijdag 8 mei a.s. in Den Haag. Hij spreekt daar, samen met staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans, met een aantal ondernemers over oplossingen voor het klimaatprobleem. Tony Blair probeert, samen met Postcode Loterij beneficiënt The Climate Group, wereldwijd steun te krijgen van politici om een ambitieus internationaal klimaatverdrag mogelijk te maken. Dit verdrag wordt in december 2009 op de VN-top in Kopenhagen besproken.

Tijdens de bijeenkomst op 8 mei zal een aantal Nederlandse en internationale ondernemers kansen voor Nederland bespreken op het gebied van wind- en zonne-energie, led-verlichting en elektrische auto's, in aanwezigheid van politici, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Uitgangspunt voor de ronde tafel discussie zijn de "Klimaatkansen voor Nederland Vandaag" (zie bijlage), gericht op duurzame energie, led-verlichting, elektrisch vervoer en verduurzaming van de bouw en aangeboden aan de Nederlandse regering door de aanwezige ondernemers. Dit zijn: Hans de Boer ­ Better Place, Bill Gross ­ Esolar, Ruud Koornstra ­ Lemnis Lighting en Ad van Wijk ­ Econcern.

Tony Blair en het klimaat

Tony Blair was de eerste regeringsleider die klimaatverandering op de agenda zette van internationale politici tijdens de G8 bijeenkomst in 2005. De Postcode Loterij maakt het voor Tony Blair en beneficiënt The Climate Group mogelijk om oplossingen voor klimaatverandering in Nederland breed onder de aandacht te brengen.

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waarvoor de wereld staat. Er zijn echter al veel oplossingen voorhanden om de overstap te maken naar een duurzame economie. De Postcode Loterij draagt er graag aan bij om te laten zien welke oplossingen dat zijn. Naast het mogelijk maken van dit evenement doet de Postcode Loterij dit ook door in het najaar van 2009 een ultra-zuinige LED lamp weg te geven aan al haar 2,5 miljoen deelnemers.

De samenleving wint altijd

Vijftig procent van de inleg van de Nationale Postcode Loterij is bestemd voor het goede doel. Dankzij 2,5 miljoen deelnemers die meespeelden in 2008, werd er een recordbedrag van ruim 244 miljoen euro verdeeld over 66 goededoelenorganisaties. Deze organisaties zijn werkzaam op het gebied van mens en natuur. Dit zijn onder meer het Wereld Natuur Fonds, Unicef, Natuurmonumenten, de Vogelbescherming, STOP AIDS NOW!, Humanitas en Stichting DOEN.

Amsterdam, 6 mei 2009


---